Menu

Vissen

Hoewel u er in het algemeen van uit kunt gaan, dat de bij Tuincentrum Coppelmans gekochte vissen gezond zijn, zal de conditie door transport en waterverandering, vaak te wensen over laten. Hierdoor zijn de vissen vatbaar voor schimmel- en stipaandoeningen. Daarom hier enkele tips voor het overzetten van nieuwe vijvervissen:

  • Breng nieuwe vissen altijd zo snel mogelijk naar huis.
  • Vermijdt tijdens het transport extreme temperatuursverschillen (een goede transporttemperatuur is 12 à 18°C.
  • Wen de vissen geleidelijk aan het nieuwe vijverwater. Gebruik daarvoor en schone plastic emmer en zet de vissen met het transportwater hier voorzichtig in over.
  • Voeg gedurende een uur steeds iets vijverwater aan de emmer toe.
  • Na nog eens een uur kunnen de vissen dan in de vijver los gelaten worden.

Observeer de nieuwe vissen de eerste weken dan ook zorgvuldig. Als U Vissen afwijkend gedrag, witte vlekken of stipjes constateert, behandel de vissen dan meteen met een bij Tuincentrum Coppelmans verkrijgbaar medicijn. In het algemeen zijn de vissen welke u koopt jonge exemplaren. Deze jonge vissen hebben regelmatig, en goed voedsel nodig. Voer de vissen, als de temperatuur van het vijverwater 10°C of meer is, zeker 1 maal per dag. Goed gevoerde vissen zijn levendig, tonen de mooiste kleuren en zijn veel minder vatbaar voor ziektes.

Soorten vijvervis

Oppervlaktezwemmers als goud- en zilverwinden, rozetten of goudvoorns, (goud)elritsen en goud-bittervoorns zijn eigenlijk de meest ideale vijvervissen. Ze zwemmen meestal in schooltjes en jagen op insekten. Goud- en zilverwindes zijn goede muggenvangers. Karperachtigen (incl. goudvissen) vertroebelen het water doordat ze in de bodem wroeten. Japanse Koi-karpers moeten gehouden worden in speciale vijvers met weinig beplanting en een goede filterinstallatie. Zonnebaarzen en stekelbaarsjes ruimen heel veel larven en parasieten op. Ook houden ze een teveel aan visbroed in toom. Goudzeelten voeden zich met op de bodem gevallen voedselresten..

Voeren

In veel vijvers is normaal al voldoende voedsel voor de vissen te vinden. Voer dus met mate. Voer nooit meer dan de vissen in een paar minuten kunnen opeten. Bij lage temperaturen niet voeren. Als u regelmatig op dezelfde tijd voert, krijgt u de vissen tam. Wij adviseren u te voeren met Velda korrel- en vlokvoer.