Tuinkalender juni: tuintips voor deze maand

Tags:

De tijd vliegt! We hebben nog maar weinig mooie lentedagen gehad, maar de langste dag van het jaar en de zomer dienen zich alweer aan. Net zoals Vaderdag trouwens! Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien volop, net als heel veel andere vaste planten en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd om ervan te genieten, in je luie tuinstoel, aan de rand van de vijver of opblaasbadje of tijdens het barbecueën. Onze tuincentra in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne hebben natuurlijk alles in huis waarmee je optimaal het betere buitenleven kunt beleven. En we geven je graag tips in onze tuinkalender van de maand juni om jouw tuin of balkon om te toveren in een fleurig vakantieparadijsje.

Verleng de bloei van je rozen: Knip, verzorg en geniet

Knip telkens uitgebloeide bloemen uit de rozen, zodat de struiken en klimmers langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef je rozen speciale rozenmest voor een extra bloei-boost en om ziektes zoals sterreroetdauw tegen te gaan.

Tuinieren in juni!

Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne vind je veel bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten, bakken of die mooie plek in de border. Verwen je nieuwe aanwinst met speciale potgrond voor rozen en geef ze regelmatig rozenmest.  

Creëer compacte bloei: Snoei je hoogzomerbloeiers voor een langere bloeiperiode

Snoei hoogzomerbloeiers, zoals bergamot (Monarda), vlambloem (Phlox) en koninginnekruid (Eupatorium) vóór de langste dag (21 juni) iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en iets later in het seizoen bloeien.

Bloeiende pracht: Geef je potplanten een boost

Verwijder ook regelmatig uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals kleurrijke geraniums, delicate fuchsia's en prachtige petunia surfinia's, en van perkgoed in je hanging baskets. Door dit te doen, stimuleer je een langere bloeiperiode. Vergeet niet om je bloeiende potplanten op het terras en balkon elke twee weken te voeden met vloeibare voeding, zodat ze optimaal kunnen bloeien en je kunt genieten van een weelderig schouwspel van kleur en geur.

Geef je tuin een tweede bloei

Begin juni is het tijd om rijke en relatief vroege bloeiers een kleine snoeibeurt te geven, zodat ze een tweede keer kunnen bloeien en je tuin nog meer kleur geven. Denk bijvoorbeeld aan prachtige kattenkruid (Nepeta), charmante ooievaarsbek (Geranium) en betoverende vrouwenmantel (Alchemilla mollis). Met deze snoeimaatregelen zorg je ervoor dat je tuin blijft stralen met bloemen gedurende het hele seizoen.

Sterke steun voor stijlvolle stelen

Om te voorkomen dat lange, prachtige bloemstelen knakken, is het een goed idee om plantensteunen te plaatsen of stevige, hoge vaste planten en struiken eromheen te planten. Hierdoor geef je niet alleen extra stabiliteit aan je tuin, maar creëer je ook een mooi samenspel van verschillende hoogtes en texturen. Vergeet ook niet om de groeiende ranken van je klimplanten regelmatig stevig vast te binden, zodat ze zich keurig voortbewegen en je tuin een charmante en verzorgde uitstraling behoudt.

Vormgeving met zorg: Snoei je uitgebloeide struiken en hagen voor een prachtige tuin

Snoei uitgebloeide struiken, buxus en hagen, zoals de charmante taxus, sierlijke thuja, elegante haagbeuk, weelderige liguster, betoverende hulst en indrukwekkende (Leylandii-)coniferen. Deze snoeibeurt geeft je de mogelijkheid om je tuin een lichte vormgeving te geven en de groei te bevorderen. Kies bij voorkeur een bewolkte dag om te snoeien, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet ongewenst verbranden onder het felle zonlicht. Met zorgvuldige snoei creëer je een prachtige structuur en draag je bij aan de algehele schoonheid van je tuinlandschap.

Kleurrijk spektakel in je tuin

Creëer een betoverende bloemenpracht met bloeiende zomerbollen zoals betoverende dahlia's en statige gladiolen. Deze prachtige bloemen kunnen, al dan niet in een pot, op lege plekken in de border worden geplaatst, waardoor ze een echte eyecatcher vormen. Maar daar stopt het niet! In deze maand kun je ook nog allerlei eenjarige zomerbloeiers rechtstreeks in de volle grond zaaien, zoals vrolijke Afrikaantjes, kleurrijke Cosmea en het charmante juffertje-in-het-groen (Nigella). Geef je tuin een levendige uitstraling met deze prachtige bloemen die zorgen voor een zomerse sfeer vol geur en kleur. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek de oneindige mogelijkheden om je tuin te transformeren tot een betoverend bloemenparadijs!

De perfecte waterverzorging voor een bloeiende oase!

Houd de sproeier in de aanslag! Als de droogte toeslaat, is het tijd om de sproeier te activeren en je tuin te laten baden in verfrissend water. Maar let op, het is belangrijk om slim en efficiënt te sproeien. In plaats van elke dag een beetje water te geven, geef je tuin één of twee keer per week een langdurige, diepe sproeibeurt. Waarom? Omdat dit ervoor zorgt dat het water diep doordringt in de grond en de wortels van je planten worden gestimuleerd om diep te groeien.

Timing is alles: Kies het juiste moment om je tuin te verwennen. Om het meeste uit je sproeisessies te halen, is het slim om te sproeien in de vroege ochtend of late avond. Op deze momenten is de verdamping minimaal en krijgen je planten voldoende tijd om het water op te nemen. Zo blijven ze gehydrateerd en stralend, zelfs tijdens de warmste dagen.

Zet voor de vogels en eventuele egels een drink- en badderschaal neer. Ook insecten kunnen hieruit drinken als je er een paar stenen in legt waar ze op kunnen neerstrijken.

Laat je gazon stralen!

Een weelderig groen gazon is de droom van elke tuinliefhebber. Om ervoor te zorgen dat jouw grasveld er altijd op zijn best uitziet, is regelmatig onderhoud essentieel. Tijdens droge periodes is het belangrijk om minder vaak te maaien en het gras niet te kort te maaien, om lelijke bruine plekken door droogte en felle zon te voorkomen. Vergeet ook niet om je gazon regelmatig te bemesten. Kies een dag uit waarop er regen wordt verwacht, zodat de voedingsstoffen diep in de grond kunnen doordringen en je gras snel kan herstellen en groeien. Bij Coppelmans hebben we een breed assortiment grasmaaiers die perfect zijn afgestemd op jouw behoeften en tuinoppervlakte. Creëer het perfecte gazon waar je trots op kunt zijn!

Jouw vakantieparadijsje

Maak van je tuin of balkon een vakantieparadijsje met een vrolijke parasol, tuinposter, hangmat of hangstoel, zitzak, buitenkleed, barbecue, buitenoven, buitendouche en/of waterschaal of waterornament. En met een zand- of kweekbak of opblaasbaar zwembadje met glijbaan zijn de kinderen urenlang zoet.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinkalender augustus

Ga in de maand augustus aan de slag met deze zomerse tuinklussen.

Lees meer...
Tuinkalender juli

Alles wat jij in de maand juli in je tuin kunt doen op een rijtje

Lees meer...
tuinkalender april

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...