Groene tips en activiteiten voor de herfstvakantie

Groene tips en activiteiten voor de herfstvakantie

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog heerlijk nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk op uit: capuchon op, regenlaarzen aan en het bos in, waar het heerlijk geurt en de mooiste herfstkleuren te zien zijn. Verzamel er bladeren, kastanjes en eikeltjes en neem ze mee naar huis om er leuke decoraties van te maken. En zo is er nog veel meer te doen, samen met de (klein)kinderen.

Herfstdecoraties maken

Je kunt bladeren, kastanjes, noten, eikels en dennenappels uit het bos of uit je eigen tuin gebruiken om er leuke decoraties van te maken. Plak de bladeren op een vel papier en teken er paddenstoelen, kabouters en heksen bij. Verzamel de kastanjes, noten en dennenappels in een mooie schaal of glazen vaas of maak er met behulp van cocktailprikkers en lijm leuke figuurtjes mee.

De tuin- of balkontafel versieren

Leg pompoenen, kalebassen of mini-sierfruit op tafel. Zet er windlichten met kaarsen bij of kies een leuk lichtsnoer om rond de tafel te draperen. Ook kun je in Tuincentrum Coppelmans kijken naar decoratieve kabouters, paddenstoelen, uilen, eekhoorns en andere bosfiguren om de tafel mee op te fleuren. Vul potten en bakken met herfstbloeiers als heide, bergthee (Gaultheria) met oranjerode bessen, of parelbes (Pernettya) met witte of roze bessen, al dan niet aangevuld met mos, rozenbottels en klimopranken. De kinderen kunnen de terracottapotten voor de herfstplanten ook beschilderen.

Voorjaarsbollen planten

Beleef samen met de (klein)kinderen alvast de nodige voorpret door voorjaarsbollen te planten. Oktober en november zijn daar de aangewezen maanden voor. Je kunt de bollen niet alleen in de tuin, maar ook in potten planten. In Tuincentrum Coppelmans heb je nu ruime keuze uit krokussen, sneeuwklokjes, tulpen, narcissen en nog veel meer vrolijke voorjaarsbloeiers.

Pompoenlantaarn maken

Snijd met een scherp aardappelmesje het deksel van de bovenkant van een grote pompoen. Maak daarbij schuine sneden, zodat het deksel er weer netjes op past in plaats van in de pompoen te vallen. Hol de pompoen uit met een grote eetlepel of ijsschep en verwijder ook het vruchtvlees van het deksel. Teken met een stift of pen figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat hij mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het deksel er weer op.

Vogels voeren

Zodra het kouder wordt kunnen onze gevederde vrienden wel wat extra voer gebruiken. Rijg doppinda’s aan een snoer en hang dat in de boom of pergola. Maak een vogelvoederbak of -schaal of koop een kant-en-klare silo en vul die met voer.

Fijne herfstvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...