Kamerplanten verzorging

Herken je dat? Je komt thuis met een leuke kamerplant en ineens denk je: “hoe gaat hij dit ooit met mij overleven?” Wees gerust! Speciaal voor jou en vele anderen hebben we een 7-stappen-plan ontwikkeld, waardoor het haast niet meer fout kan gaan.

 

Aankoop

Na een uur bij Coppelmans heb je eindelijk de ideale kandidaat gevonden. Ben je voor een Monstera gegaan, of toch voor een Bananenplant? We zien de foto’s in ieder geval graag bij je volgende bezoek! Je mag trots op jezelf zijn, want de eerste stap is met succes gemaakt.

 

Plaatsen

Bij aankomst thuis ga je direct enthousiast aan de slag. Midden in de kamer of toch in de hoek? Kies voor jou de mooiste plek, maar houd er rekening mee dat kamerplanten veel daglicht nodig hebben. Let hierbij goed op het woordje ‘dag’ in plaats van het woordje ‘zon’, want van direct zonlicht, vooral tijdens de zomer, wordt vrijwel geen enkele kamerplant blij.

 

Water

Hier moet je even goed opletten. De ene kamerplant heeft namelijk meer behoefte aan water dan de ander. De temperatuur en het seizoen zijn ook van grote invloed. Heb je jouw plant bij thuiskomt water gegeven? Voel dan over een periode van een aantal dagen tot een week of de potgrond droog is. Is dat niet zo, dan kan hij je nog zo lief aankijken, maar dan mag je echt nog even wachten. Te veel water is namelijk de nummer één doodsoorzaak bij kamerplanten. Er bestaat dan een grote kans op wortelrot, waardoor alles begint af te sterven. Dit merk je aan de bladeren die slap gaan hangen en verwelken. Maar, te weinig water is natuurlijk ook niet goed. Zorg dus voor een goede balans en voel regelmatig aan de grond.

 

Voeding

Geef je jouw kamerplant liever wat extra’s naast water en daglicht? Plantenvoeding kan een goede aanvulling zijn op het dieet van jouw groene vriend. Dit is echter in de eerste paar weken na aankoop nog niet nodig, omdat de verse potgrond nog voldoende voedingsstoffen bevat. Kijk voor gebruik goed op de aanwijzingen, want ook hier geldt weer: te veel is nooit goed. Daarnaast werkt plantenvoeding vooral wanneer de plant hard aan het groeien is, in het voorjaar en de zomer.

 

Aandacht

Door regelmatig te kijken of jouw kamerplant nog voldoende water heeft, of er geen bladeren weg kunnen en of je ze niet hoeft te sproeien, zorg je ervoor dat je jouw plant gezond en gelukkig houdt. Ook als er visite is, zal jouw plant meegenieten van alle gezelligheid.

 

Schoon

Het klinkt misschien gek, maar hoe groter de kamerplant, hoe meer stof er in verloop van tijd op de bladeren zal verschijnen. En die stof zorgt ervoor dat de plant minder daglicht op kan nemen. Houd de bladeren dus mooi schoon en besproei ze zo nu en dan met wat water of onze Powerspray voor meer glans en extra vitaliteit. Je Calathea of Alocasia bedankt je.

 

Groei

Heb je al deze stappen goed doorlopen? Dan zal jouw kamerplant in no-time uit z’n huisje groeien. Tijd om te verhuizen dus! De beste periode hiervoor is in het voorjaar. Zorg voor een mooie grotere pot en een goede potgrond en geef je plant nog flink wat water voor je begint. Verpotten vereist uiterste precisie, dus zorg dat er iemand naast je staat om af en toe het zweet van je voorhoofd te vegen. Staat de plant in zijn nieuwe pot? Vul dan aan met potgrond en duw zachtjes aan. Geef vervolgens opnieuw water en voila! Nu ben jij helemaal klaar om aan de slag te gaan.