Bloembollen voor binnen

Bloembollen voor binnen

Voor alle mensen die de winter te slim af willen zijn en het voorjaar in huis willen halen, zijn er bloeiende bloembollen-op-pot. Narcissen, tulpen, crocussen, hyacinten en blauwe druifjes zijn de ideale oplossing voor vroegtijdige lentekriebels. Niet alleen zorgen ze voor veel kleur maar ook voor een heerlijke geur. Naast de 'bekende' bollen op pot zijn er andere bolgewassen die op pot worden aangeboden, zoals sneeuwklokjes, kievietseitjes en winteraconiet.

Verzorging

De gekochte bollen-op-pot kun je het beste bij thuiskomst zo snel mogelijk uit de verpakking halen. Ze hebben behoefte aan voldoende water, dus kun je het beste tweemaal per week controleren of de potgrond vochtig genoeg is. Verder is het belangrijk dat je de bollen-op-pot op een koele en lichte standplaats zet. Zo heb je lang plezier van jouw aankoop.

Presentatie

Een aantal manieren om de bollen te presenteren:
in een windlicht. Vul een windlicht met schelpenzand en plaats de bollen hierin. Tussen het zand en het glas kun je schelpen steken zodat er een mooie rand ontstaat. Op het schelpenzand kun je stenen, veren of schelpen leggen.

  • In een pot of vaas. Vul de pot of vaas tot aan de rand met potgrond. Zet de bollen in de aarde. Leg tenslotte wat tillandsia of spagnum op de aarde voor een sierlijk effect. Extra grappig is om twee precies dezelfde vazen naast elkaar te zetten met twee verschillende soorten bolletjes in dezelfde kleur.
  • In een mand. Vul de mand met potgrond en plaats de bollen hierin. Het leukste effect krijg je als je er verschillende bollen in doet.
  • De hoogste (bijv. narcissen) achteraan en de kleinere soorten vooraan.
  • Op een glazen schaal. Ontdoe de bollen van het zand. Bind een aantal bollen (stelen) bij elkaar en leg ze op een glazen schaal.

Combinatie met kamerplanten

Bollen-op-pot zijn goed te combineren met andere kamerplanten. Vooral hedera, slaapkamergeluk en andere 'makkelijke' kamerplanten lenen zich voor samenstellingen met bollen. Ook bloeiende kamerplanten kun je combineren met bollen-op-pot. Denk je eens aan een combinatie met een roze azalea en blauwe hyacinten. Of een combinatie van hedera en primula's.

Bollen-op-pot voor buiten

Bollen-op-pot zijn ook geschikt voor mensen die in de herfst vergeten zijn bloembollen in de tuin of in bakken of potten te planten. Je kunt deze bollen zo uit het plastic potje halen en in de aarde planten. Natuurlijk moet je er wel op letten dat de grond niet meer bevroren is. Een andere mogelijkheid is om een hanging basket te vullen met mos, potgrond en bollen. Dit kun je prima buiten voor het raam hangen.

  • Zomerbollen...
  • Bloembollen voor buiten...