Bodembedekkers

Bodembedekkers

Bodembedekkende planten vormen een levend groen tapijt in jouw tuin. Op plaatsen waar niet veel gelopen wordt, zijn ze een goed alternatief voor een gazon. En je hebt er niet veel omkijken naar, want ze geven onkruid geen kans en beschermen de grond tegen uitdrogen. Deze tips geven je een idee van de vele verschillende mogelijkheden.

Ontwerp

De eerste stap bij het planten van bodembedekkers is het maken van een ontwerp. Hoeveel grond wil je bedekken, hoe staat het met zon en schaduw? Gaat het om moeilijke grond, waar alleen onkruid wil groeien, dan heb je het meest aan één sterke soort, zoals bijvoorbeeld klimop. Is de aarde vruchtbaar, dan kun je de nadruk leggen op de sierwaarde en spelen met kleur, hoogte en structuur.

Planten

Maak eerst de grond vrij van onkruid. Verbeter, indien nodig, de structuur van de grond met compost of gedroogde koemest. Plant nu de bodembedekkers in plantgaten die groot genoeg zijn voor de uitgespreide wortels en houd de aanbevolen tussenafstanden aan. Na het planten egaliseer je de grond tussen de planten met een hark en geef je water. Het eerste jaar zal het nodig zijn regelmatig te wieden. Op het plantenetiket vind je altijd symbooltjes die aangeven of de plant een liefhebber is van zon, schaduw of halfschaduw.

In de zon

Bodembedekkende planten die van een zonnige plek houden, zijn ondermeer phlox soorten, zoals phlox subulata en phlox douglasii, kattenkruid (nepeta), sedum en de roos 'The Fairy'.

In de schaduw

Tot de bodembedekkers die met minder zon genoegen nemen, behoort het bekende maartse viooltje (viola odorata). De bloemetjes verspreiden in het vroege voorjaar een heerlijke geur. Andere bloeiende bodembedekkers voor de (half)schaduw zijn vrouwenmantel, vinca, hedera, houttuynia en euonymussoorten.
En verder... Praat eens met jouw tuinadviseur over de vele andere mogelijkheden. Want de keuze in bodembedekkers is inspirerend groot.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over bodembedekkers wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.