De heidetuin

In een heidetuin valt het hele jaar door wel wat te beleven. Zelfs midden in de winter zijn er bloeiende heidesoorten. En als je jouw heidelandschap eenmaal hebt aangeplant, is het onderhoud eenvoudig. Zeker met deze tips.

De grond

Heide gedijt het best op zure grond. De beste voorbewerking is om flink wat tuinturf door de aarde te spitten. Daarnaast werk je gedroogde koemest door de grond, om jouw heideplanten te verzekeren van de noodzakelijke voedingsstoffen.

De plantenkeuze

Twee families komen voor de heidetuin in aanmerking: struikheide (Calluna) en dopheide (Erica). Het mooiste is een heidetuin met een zo groot mogelijke variatie aan bloem- en bladkleuren, aan hoogte en groeiwijze en met een afwisseling van zomer- en winterbloeiende soorten. Vraag jouw tuinadviseur gerust om je te assisteren bij jouw keuze. Ook andere planten die van zure grond houden, kunnen een plekje krijgen in jouw heidetuin. Denk bijvoorbeeld aan azalea's, rododendrons en coniferen. Of bomen als den, berk en lijsterbes, die ook in de natuur in heidelandschappen groeien.

Het planten

Het aantal heidestruikjes dat je per vierkante meter nodig hebt, verschilt van soort tot soort. Ga gemiddeld uit van zeven tot negen struikjes en let erop dat je de verschillende soorten voldoende afwisselt. Plant ze zo dat de bovenkant van de kluit twee centimeter onder de oppervlakte komt te liggen, om uitdrogen van de wortels te voorkomen. Na een jaar of drie zal jouw heidetuin helemaal dichtgegroeid zijn.

Onderhoud

In een volgroeide heidetuin krijgt onkruid weinig kans, dat scheelt alvast weer in het onderhoud. Heide moet elk jaar worden gesnoeid om zich te verjongen en om breed uit te groeien. De zomerbloeiende soorten snoei je rond half maart. De planten die in winter of voorjaar bloeien, direct na de bloei. Kies hiervoor wel een dag uit dat het niet vriest. Gebruik een scherpe snoeischaar of heggenschaar en snoei de planten op een derde terug. Zorg dat de vorm een beetje bol wordt. Zit de snoeibeurt erop, dan strooi je gedroogde koemest tussen de planten. Tijdens het groeiseizoen mest je een paar keer bij met speciale heidemest. Deze mest kun je vinden bij jouw tuincentrum.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over de aanleg en het onderhoud van jouw heidetuin wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.