Woonplant van de maand: Exclusieve palmen

Woonplant van de maand: Exclusieve palmen

De palmfamilie is veelzijdig en nuttig. Palmen leveren kokos, dadels, olie, suiker, rotan, raffia en sago en hebben een belangrijke rol in de wereldeconomie. Als woonplant zijn ze hét symbool van de (sub)tropen. Er zijn wel 200 geslachten en 3000 soorten, die groeien in de warme streken van Azië, Afrika, Amerika en Australië. De meeste palmen hebben een rechte stam met aan de top een kroon van veervormige of waaiervormige bladeren. Palmen worden altijd uit zaad vermeerderd en de productietijd hang af van de grootte van de plant. Hoe groter of ouder de plant is, des te langer de teeltduur.

Herkomst

De oorsprong van Livistona rotundifolia is Maleisië. Rotundifolia verwijst naar de ronde handvormige palmbladeren. Rhapis groeit in China en Zuidoost-Azië. Caryota, te herkennen aan zijn 'afgescheurde' bladeren, komt uit een gebied van India tot de Filipijnen. Cycas tenslotte, is eigenlijk geen palm maar behoort tot een van de oudste plantenfamilies, de Cycadaceae. Cycasachtigen kwamen miljoenen jaren geleden al voor, in het Carboon en Jura, ook bekend als de periode van de dinosaurussen. In de tijd dat Jezus de Kruisweg liep, werden de bladeren gebruikt om de weg mee te plaveien, vandaar dat de plant ook wel vredespalm wordt genoemd. Cycas komt in zuidelijke landen veel voor en is inheems in Zuidoost-Azië. De jonge bladeren rollen zich uit als die van varens. Cycas kan zeer oud worden, tot wel 1000 jaar, maar groeit uiterst langzaam.

Waar let je op bij de inkoop van exclusieve palmen?

  • Bij de inkoop van exclusieve palmen is het belangrijk te letten op het aantal planten per pot, omdat dit de dikte van de plant aangeeft. Meestal zitten er bij Cycas, Rhapis en Livistona hooguit een tot drie planten per pot en bij Caryota meerdere planten, zodat de plant meteen enig volume heeft..
  • Let daarnaast op de potmaat, hoogte en bladlengte van de plant, die samen iets zeggen over de leeftijd. Hoe ouder, hoe groter en hoe duurder een exclusieve palm is.
  • Bij het inkopen van exclusieve palmen dienen de planten vrij te zijn van ziekten en plagen, let vooral op wol-, dop- en schildluis. 
  • Wanneer exclusieve palmen te droog hebben gestaan, kan er spint in voorkomen, te herkennen aan grijsverkleuring van de bladeren. Bruine bladpunten worden veroorzaakte door een te lage luchtvochtigheid, geel blad door een te droge of natte kluit. 
  • De plant moet goed geworteld zijn, mag niet wiebelen in de pot en mag niet zo topzwaar zijn dat hij niet zelfstandig kan staan.
  • In de koude maanden is het verstandig exclusieve palmen in te hoezen omdat ze erg gevoelig voor kou zijn. 

Keuze assortiment

Het assortiment binnen exclusieve palmen is beperkt. Kenmerkend is dat er geen variëteiten worden aangeboden, alle palmen zijn botanische soorten. 
Rhapis, ook bekend als bamboe- of stokpalm, kenmerkt zich door donkergroene, waaiervormige bladeren. De stelen lijken op een soort bamboestokken en zijn voorzien van bruine vezels, wat de plant extra decoratief maakt. 
Caryota of vissenstaartpalm, is heel opvallend door zijn bladuiteinden die lijken te zijn afgescheurd en zorgen voor een spannend silhouet. 
Livistona (Chinese waaierpalm) heeft grote samengestelde bladeren. Omdat die voor een groot deel met elkaar vergroeid zijn, lijken ze één groot blad te zijn. Livistona heeft stekelige bladstelen, wat deze palm extra bijzonder maakt.
Cycas (sagopalm, vredespalm) kenmerkt zich door stevige geveerde, donkergroene bladeren die als een rozet op een stam groeien. Wanneer de plant jong is, ziet de stam er als een bolletje uit. Oudere planten hebben massieve, dikke stammen die steeds hoger worden. In de handel worden zowel jonge als oudere Cycas planten aangeboden.

Verzorgingstips voor consumenten

Alle palmen zijn 'easy care', dus makkelijk in de verzorging. Iedere exclusieve palm vraagt echter om een andere aanpak, omdat de planten allemaal anders groeien, verschillende bladdiktes en structuren hebben en van oorsprong uit andere gebieden komen. Om een goed advies te geven aan consumenten, kijk je naar de palm in kwestie. 

  • Afhankelijk van de standplaats, de grootte van de plant en de dikte van de bladeren vraagt de plant meer of minder water. Hoe dikker en stugger de bladeren (Cycas en Rhapis) hoe minder water en hoe dunner en fragieler de bladeren (Livistona en Caryota), hoe meer water. De laatste twee worden bovendien graag af en toe gesproeid, zeker in de wintermaanden wanneer de verwarming in huis aan is waardoor de lucht extra droog wordt. In de voorjaars- en zomermaanden is een lichte regenbui ook heerlijk om deze planten op te frissen. Het voorkomt bovendien bladranden en bladpunten. 
  • Om exclusieve palmen lang gezond en mooi te houden, is een keer per vier weken plantenvoeding voldoende. 
  • Over het algemeen staan palmen graag op een matig lichte tot lichte standplaats, maar niet in de felle zon. Uitzondering is Cycas die eventueel in de zomermaanden buiten kan staan in de zon, nadat hij daar langzaam aan gewend is geraakt. Wanneer Cycas een nieuwe bladrozet aanmaakt, zal hij de oude, onderste rozet afstoten. Het aanmaken van nieuwe bladeren kan het best gebeuren op een lichte, zonnige plek buiten zodat de bladeren mooi compact worden. In de huiskamer zullen de bladeren langgerekter worden. 
  • Verpak exclusieve palmen in de koude maanden goed voor het transport naar huis: als tropische beauty's kunnen ze niet tegen kou. 

Verkoop- en presentatietips voor exclusieve palmen

Een exclusieve palm is een statement plant die het beste met enige ruimte om zich heen kan worden gepresenteerd, om optimaal tot zijn recht te komen. Een sokkel kan daarbij effectief zijn. Exclusieve palmen zijn populaire cadeaus voor in een nieuw huis en een nieuwe onderneming, maar worden vooral gekocht door particulieren om decoratieve redenen. Motiverende verkoopargumenten zijn in dit geval de luchtzuiverende werking, de mogelijkheid om er een groene scheidingswand van te maken en de natuurlijke, tropische uitstraling. Exclusieve palmen passen bovendien in de trend om in de warme maanden woonplanten ook buiten toe te passen.