• Gewasbescherming

    Gewasbescherming

    Gewasbescherming

Gewasbescherming

Sterke, gezonde planten hebben minder last van ziekten en kunnen de schade door ongedierte beter verdragen. Goede voeding, genoeg licht en voldoende water zijn dan ook de beste preventie. Maar ook in best verzorgde tuinen zijn ziekten en ongedierte nooit helemaal uit te bannen. Deze tips geven je een stukje theorie over gewasbescherming. Jouw tuinadviseur helpt je graag met praktische oplossingen.

Beter te vroeg...

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt in sterke mate voor plantenziekten als schimmels. Ondanks de natuurlijke weerstand van gezonde planten, zijn bepaalde aandoeningen bijna niet te vermijden. Meeldauw is zo'n ziekte die in voorjaar en zomer bijna alle klimmen struikrozen aantast. Door preventief te spuiten - dus voordat je de eerste tekenen van de ziekte opmerkt - kun je echter in veel gevallen ernstige schade voorkomen. Het grote voordeel is dat je je hierbij kunt beperken tot milieuvriendelijke beschermingsmiddelen. Bij jouw tuincentrum vind je biologische gewasbeschermers tegen de meest voorkomende ziekten en insecten. Als het resultaat niet afdoende is, kun je in een later stadium altijd nog naar sterkere chemische bestrijdingsmiddelen grijpen.

Gebruik

Biologische bestrijdingsmethoden werken het best bij warm weer. Houd je nauwkeurig aan de aangegeven dosis, want ook bij milieuvriendelijke gewasbescherming is té veel niet goed. Gebruik je chemicaliën om hardnekkige schimmels, luizen of andere insecten te lijf te gaan, volg dan strikt de veiligheidsvoorschriften.
Spuit niet op winderige dagen en laat niets overwaaien naar andere gewassen of in de vijver terechtkomen. Maak niet meer aan dan je nodig hebt, want het is moeilijk om veilig van een restje af te komen.

Spuit selectief

Er zijn gewasbeschermers met een brede, algemene werking en middelen die speciaal zijn ontwikkeld voor bepaalde aantastingen. Jouw tuinadviseur helpt je graag bij de keuze. Wees vooral voorzichtig met het gebruik van insecticiden en spuit niet te vlug of te veel. Niet alle insecten in de tuin zijn schadelijk. Het zou zonde zijn als je de natuurlijke vijanden van het ongedierte dat je wilt bestrijden tegelijkertijd mee zou vernietigen.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over gewasbescherming wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.