Knutselen met kastanjes in de herfstvakantie

Knutselen met kastanjes in de herfstvakantie

In oktober kan het flink stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog lekker nazomeren. Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: ga er in de herfstvakantie met het hele gezin op uit. Desnoods met de capuchon op en regenlaarzen aan het bos of park in. Daar geniet je nu van paddenstoelen die in alle soorten, maten en kleuren opduiken, een tapijt van afgevallen kastanjes, eikeltjes, beukennootjes en mooi verkleurde herfstbladeren, hoog in de lucht en op de grond. Neem een tas mee en laat de kinderen nootjes en bladeren verzamelen om daar thuis mee aan de slag te gaan. Met een beetje uit de natuur of eigen tuin en een beetje uit Tuincentrum Coppelmans kun je in de vakantie samen leuke decoraties maken.

Maak koddige kastanjefiguurtjes

Benodigdheden:

  • Kastanjes en eikeltjes, inclusief 'bolsters' en 'hoedjes'
  • Satéprikkers en cocktailprikkers
  • Schaar
  • Priem
  • Lijm
  • Watervaste zwarte stiften
  • Keukenpapier
  • Slaolie

Knip de saté- en cocktailprikkers in kleine stukjes, van zo'n 1,5 tot 2 centimeter lang. Laat de kinderen met de stift vrolijke gezichtjes op de grootste kastanjes tekenen. Om de kastanjes mooi te laten glimmen en tegelijk wat regenbestendiger te maken kun je ze daarna insmeren met een scheutje slaolie op een stuk keukenpapier. Prik met de schaar of priem vervolgens gaatjes in de kastanjes en/of eikeltjes, zodat je daar de prikkerstukjes in kunt steken en de noten zo aan elkaar kunt bevestigen om lijfjes te maken. Wanneer je ze liever aan elkaar lijmt, wacht je met het insmeren met slaolie tot het figuurtje in elkaar zit en de lijm goed is opgedroogd. Tot slot kun je de bolsters (het groene, stekelige omhulsel van de kastanjes) en de 'hoedjes' van de eikeltjes gebruiken als hoofddeksel of schoeisel voor de figuurtjes. Je kunt ook dierfiguurtjes maken. Door vier ingekorte satéprikkers of cocktailprikkers als pootjes in de platte kant van een grote kastanje te steken en daarna een groot aantal korte prikkertjes in de bolle kant van de kastanje heb je een egeltje. Met de stift kunnen de kinderen nog een neusje en twee kraaloogjes op de kop tekenen.

Meer pret voor het hele gezin

Dit zijn maar een paar ideeën. De kinderen kunnen bijvoorbeeld ook een paar herfstbladeren op een groot vel wit, groen of oranje papier plakken en daar zelf nog egels, uilen, paddenstoelen, spinnenwebben, heksen en boskabouters bij tekenen. Laat ze zich gewoon lekker creatief uitleven. Met wat stiften, papier, lijm en schaar komen ze al een heel eind en zijn ze uren zoet.

Ze kunnen hun kastanje creaties op een mooie schaal op de eet-, tuin- of balkontafel zetten of leggen en verder versieren met herfstbladeren en dennenappels. En kom samen in Tuincentrum Coppelmans kijken naar sierpompoenen en leuke decoraties in de vorm van bosdieren, zoals egels, uilen en eekhoorns, paddenstoelen en kabouters. Met een robuuste kaars in een windlicht of lantaarn erbij droomt iedereen weg bij dit herfstplaatje.

NB Kijk in ons tuincentrum meteen even bij de voorraad voorjaarsbollen en vogelvoer. Dan kunnen jullie in de herfstvakantie ook nog samen bollen planten in de tuin of in potten op het terras en balkon, en de vogels lokken en verwennen.

Fijne herfstvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...
De makkelijkste moestuinplanten voor groentjes

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...