Het oranje seizoen is gestart, de pompoen staat weer centraal in deze maand

Pompoenen behoren tot de komkommer achtige, net zoals de meloen en de courgette, en ze zijn er in heel veel soorten en maten. De meest bekende is de grote, bijna ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. Je kunt de meeste soorten verwerken in gerechten, maar ze zijn vooral ook heel decoratief. 

Deze maand staat de pompoen bij ons in het middelpunt en hebben wij speciaal voor jullie de leukste creatieve manieren uitgeprobeerd om de pompoen helemaal gepimpt in je huiskamer te laten schitteren. Lees je mee ?

Pimp je pompoen met muurverf: 

Heb je thuis nog een pot verf staan die je hebt gebruikt om je interieur een likje verf te geven? Pak die pot maar gauw uit de schuur of garage want we kunnen deze gebruiken bij onze eerste do it yourself.

 

Typex er maar op los:

We kennen allemaal wel de potjes met het welbekende witte kwastje waar je de foutjes mee weg werkt bij het schrijven. Maar nu kan dit ook een super leuke manier zijn om je pompoen op te kalefateren.

Voordat je met de typex aan de slag gaat is het handig als je wellicht een voorbeeld erbij pakt met een leuk ontwerp. Zo kun je het gemakkelijk na bootsen op je eigen pompoen. 

Sfeervol aan het herfstdiner:

Je hebt binnenkort een gezellig etentje en wilt dan dat de tafel er piekbello bij staat. Dineren bij kaarslicht met deze leuke tip heb jij eens andere tafeldecoratie op tafel staan wat leuke reacties zal opleveren.

Hol met een mesje de bovenkant van je pompoen uit om vervolgens je kaars of waxinelichtje erin te doen. Mocht je twijfelen aan de grootte van het gat, trek de kaars dan even over op de pompoen met een stift of potlood. Zo voorkom je dat het gat te groot wordt. 

Plant er maar op los:

Pompoenen zijn heel gemakkelijk uit te hollen en met de tips onderaan deze blog hou je ze ook lang schimmelvrij. Eenmaal onze tips opgevolgd om je pompoen langer mooi te houden kunnen we onze pompoenen leuk gaan sieren met kleine plantjes. Snijd de bovenkant van de pompoen eraf en hol de pompoen netjes uit, ziezo je plantje kan erin!  Zet je creaties binnen of buiten op een leuk gedecoreerde herfsttafel.

 

Lakje hier en daar:

Iedere vrouw heeft vast wel een potje nagellak in huis staan. Pak hem er maar gauw bij want met deze DIY heb jij niet alleen hippe nagels, maar staat je pumpkin er ook feestelijk bij.

Vul een schaal of bak met koud water en pak je nagellak er maar bij. Doe een paar druppels van de lak in het water en haal je pompoen tevoorschijn. Dip de pompoen in het bak/schaaltje water en haal hem weer voorzichtig eruit. Mocht je meer kleuren willen mengen dan herhaal je deze stappen met een ander bakje/schaaltje water en een nieuwe kleur nagellak. 

Old skool pimpen:

De laatste optie die wij voor jullie hebben is de manier die wij van oudsher allemaal wel kennen. De traditionele pompoen waarin men enge gezichten uitsnijd.

Tips om je pompoen langer mooi te houden:

  1. Nog niet aan de slag gegaan met het snijden van je pompoen? Je kunt onbewerkte pompoenen goed bewaren op een koele (maar niet te koude) plek. Controleer de pompoenen regelmatig, want als er eentje begint te schimmelen, gaan ook de andere pompoenen snel schimmelen.
  2. Heb je een pompoen veranderd in een prachtige creatie, dan wil je er graag wat langer van genieten dan enkele dagen. Smeer daarom de pompoen of kalebas in met zonnebloemolie of vaseline. Zo worden ze waterafstotend en dat helpt tegen het rotten. Een andere optie: meng gelijke delen citroen met water en spuit dat op de buitenkant en binnenkant van de pompoen. Deze spray houdt de pompoen langer jong.
  3. Leg je pompoen of kalebas op een bedje van stro. De pompoen blijft hierdoor aan de onderkant langer in topconditie.
  4. De pompoen blijft langer goed als je het kunstwerkje op een beschutte plaats zet. Vermijd felle zon. Ook houdt de pompoen niet van vorst. Neem ‘m dan gewoon naar binnen en leg ‘m op een koele plek.
  5. Een pompoen bestaat uit veel water. Een dagelijks dompel badje schijnt je pompoen ook goed te doen. Schrob je pompoenen alvorens het decoreren ook even, doe ze eens goed in bad. Hiermee haal je gelijk al het vuil van de pompoen, soms kunnen ze namelijk flink onder het zand zitten en wat vieze plekjes. 
  6. Men kan de pompoen na het wassen ook behandelen met een doorzichtige lak coating. Hiermee hou je de pompoen ook langer netjes en schimmelvrij. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinkalender april

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
Koningsdag! 'Oranje boven' in huis en tuin!

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...
Maak van je tuin een vlinderparadijs

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...