WIST JE DAT…

het najaar het ideale moment is om te planten?

Sinds de laatste 30 jaar tuinieren we allemaal voornamelijk in de lente. Je doet je raam open, ziet een zonnetje en denkt vaak: laten we eens heerlijk buiten aan de slag gaan. Maar.. Dat is een gemiste kans, want juist het najaar is perfect voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. Waarom? Dat zullen we jullie eens uitleggen aan de hand van een aantal voordelen:

Wat zijn de voordelen van het planten in de herfst?

Het waterverbruik

Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het gewoonlijk meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid hoger. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. In het najaar hoef je dus minder vaak en minder lang te lopen met de gieter, en zullen de planten minder snel uitdrogen.

WINTERSLAAP

Een voordeel ten opzichte van planten in het voorjaar is dat de planten zich in het najaar al aan het voorbereiden zijn op de winter door onder meer voedingsstoffen op te slaan in wortels en takken.
In de warme bodem zullen ze voor de winter wel wortelen, maar weinig energie steken in het maken van nieuwe scheuten. In tegenstelling tot het voorjaar zijn planten die in het najaar gekocht worden volledig ontwikkeld.

VASTE PLANTEN

In het begin van de herfst kun je alles wat je in een pot koopt in de tuin zetten; dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter vast te wortelen. Vaste planten en bloembollen kun je in het najaar tegelijkertijd planten. Planten die met kluit worden verkocht of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten.

IS ER NOG PLEK?

Daarnaast is in het najaar, als alle planten in vol ornaat zijn beter te zien waar er nog plek is. Zeker in het voorjaar is de tuin nog veel leger en zitten vaste planten bijvoorbeeld nog verstopt onder de grond. Het lijkt dan of er nog ruimte zat is, maar met het risico dat u planten te dicht op elkaar zet of zelfs boven op elkaar plant.

WORTELS ONTWIKKELEN

In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer en zullen de planten beter aanslaan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen op momenten dat het moeilijk wordt.

LEUKE KIDS ACTIVITEIT TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE. 

Het is leuk om je kinderen bewust te laten worden van gezonde voeding. En wat is er dan leuker om samen tijdens een herfstdag samen fruitplantjes te gaan planten. Zo kan je kind het groeiproces mee maken en kunnen jullie over een poosje samen smullen van alle lekkere fruit soorten. 

Voor (bijna alle soorten) fruit is het najaar een ideale planttijd. Kies bij voorkeur de periode november, begin december. Het blad is dan reeds afgevallen en de bomen of struiken zijn in rust. Ook de maanden erna, tot de maand maart zijn in het geval van fruit geschikte plant maanden, zo lang het maar niet vriest en de bodem vorstvrij is.

Let op!

Vaste planten aanplanten

Het najaar is zeer geschikt om te bepalen of je tevreden bent met de vaste plantenborders in je tuin. Welke vaste planten hebben het heel goed gedaan, welke wat minder en welke plekken kunnen nog wel wat opvulling gebruiken? Door nu alvast nieuwe exemplaren te planten kun je er het jaar erop volop van genieten.

Tip! 

Droom je van een mooie romantische rozentuin? 

Bespaar geld door je rozen in het najaar aan te planten

In het najaar rozen aanplanten is een financieel gunstige optie, aangezien ze dan volop met kale wortels verkocht worden. De aanschaf van grote hoeveelheden rozen met kale wortels is een stuk goedkoper dan in pot gekweekte rozen. Bij het planten van rozen met kale wortels moeten de wortels recht in de grond staan. Ze groeien het beste in humusrijke grond.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...
Zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...