IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Goed nieuws! Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, is het doorgaans echt afgelopen met de kans op nachtvorst en kun je met een gerust hart je kuipplanten, potplanten en kwetsbare zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben. Ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne geeft je graag tips om je gekoesterde planten optimaal het nieuwe tuinseizoen in te laten gaan en om je binnen voorgezaaide bloemen, groenten en kruiden de best mogelijke start te geven. Het is letterlijk tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Maak je kuip- en potplanten terras- en balkonklaar

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Dat waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citroen- en sinaasappelboompjes en exotische palmen. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' vooral mediterrane struiken en klimplanten, zoals oleander, olijf, laurier, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Dit zijn mooie, maar vorstgevoelige soorten die je in de schuur, garage, kas of in een onverwarmde kamer moet laten overwinteren, net zoals bijvoorbeeld de potgeranium (Pelargonium) en fuchsia. Daarom plant je ze in een 'kuip', grote bak of pot in plaats van in de volle grond, want dan kun je ze (relatief) makkelijk verplaatsen.

Check toch het nieuwsbericht

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek van je kuip- en potplanten niet te groot is. Dat betekent dat je ze moet laten 'afharden'. Trek hier een week of twee voor uit.

IJsheiligen

Stappenplan voor je kuip- en potplanten

 1. Haal je planten op een zachte, aangename lentedag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
   
 2. Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
   
 3. Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
   
 4. Staat de plant al een paar jaar in dezelfde kuip of pot? Zet de plant dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen. Voor een goede drainage/afwatering kies je een pot of kuip met gaten in de bodem en leg je onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels.
   
 5. Zet de potten en kuipen weer even in de garage, schuur of kas als de temperatuur 's nachts onder de vijf graden Celsius komt.
   
 6. Geef de planten regelmatig water en speciale, vloeibare voeding, zeker tijdens hun groei- en bloeiperiode.

Zaailingen naar buiten

Heb je de vensterbank vol staan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, goudsbloemen, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm of warmte-minnende groenten zoals tomaat en paprika? Om deze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de kuip- en potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag wat langer buiten staan, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Na IJsheiligen (vanaf 15 mei) kunnen ze buiten blijven, ook ’s nachts. Zet ze in een grotere pot of plant ze in de volle grond.

IJsheiligen

Kom buitenplanten shoppen!

Mocht je nog geen kuip- of potplanten hebben, dan is nu het moment ze bij ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne te kopen. Er is volop keuze en je fleurt je terras en balkon er in een handomdraai mee op. Ze zijn ook heel leuk als fleurig cadeau voor Moederdag! En je kunt nu ook heel veel eenjarige bloemen, kruiden en groenten ter plekke in de volle grond zaaien. Kijk dus meteen even bij ons sortiment zaden en zadenmengsels, waaronder die voor bij- en vlindervriendelijke bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak met Pinksteren je eigen bloemweide!

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...
Mei: wel zaaien, niet maaien

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...
Top 10 met hemelsblauwe bloemen

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...