Wonderlijke winterbarbecue

Barbecueën alleen iets voor de zonnige en zomerse dagen? Welnee! Een winterbarbecue brengt warmte op een winterse dag. Plus een hele hoop gezelligheid. Niet urenlang in de keuken staan, maar gezellig samen rond het vuurtje genieten van eten en drinken. Na het borrelen aanschuiven aan een langgerekte tafel, vol natuurlijke materialen… Zie je het al voor je? Plan dan je winterbarbecue in.

 

Goed voorbereiden en genieten maar!

Het fijne aan een winterbarbecue is dat je met een goede voorbereiding ervoor zorgt dat je op de avond zelf alleen maar hoeft te genieten van het lekkere eten en het gezelschap. Je staat niet uren in de keuken. Rouleer de rol als kok en geniet allemaal optimaal van de avond! Oh ja, een goede voorbereiding betekent ook een mooie uitnodiging met de juiste aanwijzingen. Laat je gasten zich warm kleden en vraag ze schoenen met rubberen zolen te dragen. 

 

Warm welkom!

Het leuke aan de winterbarbecue is dat je op een mooie manier tuin en woning bij elkaar trekt. Picture this: je tuin vol fakkels, ledverlichting in de bomen of sfeervolle lantaarns. Zo trek je je bezoekers naar je tuin. Waar natuurlijk de vuurkorf, heaters of een vuurschaal klaar staan, waar je gasten zich even opwarmen. 

 

De perfecte tafel

De perfecte winterbarbecue is niet af zonder een mooi gedekte tafel. Kies voor natuurlijke materialen zoals mooie houten of leren onderzetters en combineer dat met een touch of gold of zilver. Kaarsjes of de coton ball lichtslinger maken het af.

 

Is dat niet veel te koud?

Zie je het al helemaal voor je, maar denk je dat de kou een belemmering vormt? Fleecedekentjes zorgen ervoor dat je gasten eerst lekker kunnen borrelen (serveer bijvoorbeeld vast een erwtensoepje), terwijl ze zich af en toe opwarmen aan het vuurtje. Zorg ook voor handschoenen (hittebestendige voor de kok!), mutsen, sjaals en oorwarmers. Vervolgens kun je de maaltijd binnen serveren. Als de barbecue uit de wind staat, kun je ‘m ook bij lage temperaturen warm houden. Kies eventueel voor een hittebestendige partytent. 

 

 

Wat serveer ik? 

Wat niet, zou je bijna zeggen. Er zijn namelijk zó veel mogelijkheden! Ook voor vegetariërs en veganisten zijn op internet tal van barbecuerecepten te vinden. En traditionele kerstgerechten kun je op je barbecue heerlijk klaarmaken, denk aan eendenborst of hert. Saté, grillworst en steak zijn zowel in de zomer als in de winter een populair gerecht. Grill ook je groente en fruit op de barbecue. En wat dacht je van de Dutch Oven. Dit is een gietijzeren pan of schaal boven een vuur, hier leg je kolen op. De pan wordt van boven en onderen verwarmd, dus de buitentemperatuur heeft minder invloed. Je maakt zo een heerlijke kalfsschenkel of coq au vin. En wat dacht je van hartige taarten of zelfgebakken brood? 

 

Glühwein erbij? 

Bij een winterse barbecue hoort natuurlijk een lekker glaasje glühwein. Die maak je heel eenvoudig zelf: verwarm een fles rode wijn samen met partjes sinaasappel, drie eetlepels suiker, twee kruidnagels en een kaneelstokje. Vijf minuten wachten en je glühwein is al klaar. Je sluit de avond af met warme chocolademelk met marshmallows of slagroom. Dat zal in ieder geval bij de kinderen in de smaak vallen.

 

De lekkerste winterse barbecuegerechten:

• Gepofte pastinaak met cranberrysaus
• Pompoenen gevuld met bospaddenstoelen of knolselderij
• Variant op pulled pork: van zwijn- of hertenvlees
• Kabeljauwspiezen met rozemarijn 
• Gemarineerde zalm
• Gepofte ui 
• Gekarameliseerde appels op een stokje

 

 

 

Lekkere recepten

Winterse groenten en gepofte aardappels

Wafels met appels en kaneel

   
Benodigdheden: Benodigdheden:
   
• 1 pompoen

• 1 pakje wafelmix

• 6 preien 

• 3 appels

• 1 à 2 kruimige kleine aardappels p.p.

• 2l vanille suiker

• Roomboter

• 1 tl kaneel

• Olijfolie

• 1 tl bruine suiker

• Grof zeezout 

• 1 tl bruine suiker

• Aluminiumfolie

• 1 tl bruine suiker

   
1. Verhit de BBQ op ongeveer 180-230 graden Celsius.

1. Bereid de wafelmix voor zoals beschreven op de verpakking.

2. Snijd de pompoen in schijven en doe er een scheut olijf olie en grof zeezout over.

2. Schil de appels en snijd ze in kleine partjes. Meng ze vervolgens in de kaneel, vanille en bruine suiker en doe ze vervolgens door het beslag.

3. Snijd in de bovenkant van de aardappel een kleine snee en doe daar een klontje boter in, vervolgens pak je ze in met aluminium folie. 

3. Bereid de BBQ voor op directe gemiddelde warmte van ongeveer 185 graden Celsius. Warm het wafel-ijzer circa 7 minuten voor. 

4. Leg de prei zo op de BBQ en laat deze helemaal zwart worden.

4. Verdeel vervolgens het beslag over de vier kwarten van het wafelijzer zodat het hele oppervlak bedekt is. Bak gedurende 6-8 minuten, draai het ijzer dan om en bak nog een keer 6-8 minuten zodat ze aan allebei de kanten goudbruin zijn. 

5. Leg de aardappelen op de BBQ en laat deze ongeveer in 30 minuten gaar worden.  
6. Grill de pompoen met een mooi grillmotief.   
7. Serveer als bijgerecht.   

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...