Orchideeën

Orchideeën groeien over de hele wereld. Ook in ons land zijn er verschillende soorten in het wild te vinden. Maar dat zijn maar bescheiden plantjes vergeleken bij de talloze prachtige tropische soorten. Een aantal van deze soorten doet het goed als kamerplant. Als je tenminste een aantal regels in acht neemt. Deze tips helpen je hierbij.

De grond

De wortels van orchideeën hebben veel lucht nodig. Niet verwonderlijk als je weet dat ze in de natuur niet in de grond groeien, maar in bomen. Gewone potgrond is daarom niet geschikt. Bij Coppelmans vind je speciale orchideeën grond die veel boomschors bevat. Een andere geschikte manier om orchideeën te kweken, is in hydrocultuur. De gebakken keikorreltjes vormen een luchtige basis waarin de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

Standplaats orchideeën

Orchideeën hebben als kamerplant het liefst een lichte maar niet te zonnig plekje. Een raam op het oosten is ideaal. Een tip: maak van zo'n raam een echte orchideeëntuin en zet meerdere potten dicht bij elkaar. Dat staat niet alleen mooi, het zorgt ook voor een speciaal microklimaat waarin de planten zich uitstekend thuis zullen voelen.

Voeding orchideeën

Orchideeën hoef je alleen te bemesten als ze bloeien. Gebruik nooit gewone kamerplanten- mest, want die is veel te sterk. Om de twee weken wat speciale orchideeën mest door het gietwater mengen, geeft het beste resultaat.

Water

Orchideeën zijn erg kritisch op het gietwater. Kalkrijk water is uit den boze. Gebruik bij voorkeur regenwater of onthard het drinkwater door het te koken en af te laten koelen. Geef altijd water op kamertemperatuur.

Orchideeën verpotten

Om de twee of drie jaar moeten orchideeën worden verpot. De beste tijd is het voorjaar. Snijd dode en rotte wortels weg en zet de plant in een pot die iets groter is dan de oude. Leg op de bodem een laagje potscherven en vul hem op met orchideeën aarde.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over orchideeën wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.