Hi plantlovers,

Leuk dat je onze blog hebt ontvangen! In deze blog zoomen we in op de Anthurium, een prachtige, tijdloze kamerplant. De namen Scherzerianum en Andreanum doen misschien niet meteen een belletje rinkelen, ze zijn beter bekend als de “Flamingoplant” en als de “Lak Anthurium”.

Dit zijn de meest bekende Anthuriums, maar daarnaast maakt de Anthurium Clarinervium de afgelopen jaren ook een ware comeback!

 

De Flamingoplant
Dankt zijn bijnaam aan de felroze bloemen, is roze niet zo jouw kleur? Geen probleem, de flamingoplant is er nog in andere (felle) kleuren zoals bijvoorbeeld oranje, paars en zelfs zwart! De bijnaam van de Lak Anthurium spreekt bijna voor zich bij het zien van het hoogglanzend, bijna plastic lijkend blad.

Deze Anthuriums passen in ieder interieur én zijn daarbij ook nog eens makkelijk in onderhoud. Zo zijn deze sterke planten bijvoorbeeld geen grote drinkers, een beetje lichtvochtige (luchtige pot)grond is prima. In de winter mag dit zelfs een beetje droog vallen. Daarbij is deze plant goed te lezen, laat hij zijn blad hangen? Dan is het tijd voor een scheutje water. Verschijnen er bruine vlekjes met een geel randje op het blad? Dit een teken van te veel water. De plant vindt een sproeibeurt op z’n tijd erg fijn, bijvoorbeeld op een warme zomerdag of in de winter de verwarming aan gaat.

 

Tip van ons: twijfel je of jouw plant water nodig heeft? Gebruik dan een watermeter. Dit is een handige tool waarop je makkelijk kunt aflezen of jouw Anthurium water nodig heeft of niet.*

 

Deze tropische planten houden van veel indirect zonlicht. Let op met direct zonlicht! Door te veel direct zonlicht kan je plant ‘verbranden’, dat je kunt herkennen aan bruine vlekken op het blad. Zijn de bladeren erg donker van kleur? Dan laat de plant weten dat het te weinig indirect zonlicht krijgt, geef de plant een lichter plekje en het blad zal bijkleuren.

 

Tip van ons: Heb je een badkamer met veel indirect zonlicht en zou je een mooie plant daar willen? Dan is een Anthurium een geschikte kandidaat!

Het opvallendste van de Scherzerianum & Andreanum zijn natuurlijk de bloemen. En het leuke is dat deze planten bij een juiste verzorging het hele jaar door kunnen bloeien!

De bloemen van de Flamingoplant bestaan uit een rond of ei-vormig schutblad. Met een dunne, gekrulde bloeikolf. De bloemen van de Lak Anthurium zijn net even anders; die hebben namelijk een dikke, rechte bloeikolf en het schutblad heeft een prachtige hartvorm. Bij uitstek geschikt om aan je lief te geven ;).

 

Tip van ons: vergeet de uitgebloeide bloemen van je Anthurium niet weg te knippen. Dit doe je door de steel van de bloem, zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen of snijden met schoon gereedschap.

 

Wanneer jouw Flamingoplant of Lak Anthurium geen nieuwe bloei laat zien, kan jij ze een handje helpen. Dit doe je door een periode van zes tot acht weken de watergift te verminderen. Na deze rustperiode bouw je de watergift langzaam op naar normaal en eventueel kun je een beetje plantenvoeding toevoegen. De beste tijd om dit te doen is het voorjaar.

 

Tip van ons: Wees liever zuinig dan scheutig met plantenvoeding. Geef in het najaar (okt-mrt) geen voeding.*

 

Ongeveer eens in de twee jaar is het tijd om jouw Anthurium te verpotten. Anthuriums staan graag in een luchtige potgrond* en ze vinden het niet erg om een beetje krapper in de pot te staan. Geef je Anthurium daarom bij het verpotten een nieuwe pot die maximaal 20% groter is dan de huidige.

 

Tip van ons: Door zelf verse potgrond te mixen met perliet, boomschors en/of kokosvezel, creëer je een fijne luchtige mix voor jouw Anthurium.

Anthurium Clarinervium
Waar de Scherzerianum en Andreanum hun wow-factor verkrijgen met de prachtige bloemen, is dit een ander verhaal bij de Anthurium Clarinervium. Deze heeft een bescheiden bloem, maar er is niets bescheiden aan de bijzondere bladeren! De bladeren van de Clarinervium zijn groot, hartvormig en mooi diepgroen van kleur. Met de velvet touch en de bijna zilveren bladtekening steelt deze Anthurium meteen onze groene hartjes.

 

Kortom, de Anthurium familie biedt voor ieder wat wils. Naast dat het prachtige en zoals eerder door ons vertelt, makkelijk te onderhouden planten zijn. Is het in huis halen van een Anthurium ook nog eens gezond! Gezond? Ja zeker, deze planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals bijvoorbeeld formaldehyde en ammonia. Scheiden ze stoffen af die schimmels doden en zetten ze koolstofdioxide om in zuurstof; iets wat de concentratie verbetert. Een perfecte plant voor je thuiswerkplek dus!

 

De “wist-je-datjes” hebben we voor het laatst bewaard. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • De Anthurium familie bestaat uit wel 600 verschillende soorten?
  • De meeste kamerplanten, zoals ook de Anthurium, giftig zijn (bij inname)? Let daarom altijd goed op met kleine kinderen en/of huisdieren.
  • De bloemen van de Flamingoplant en Lak Anthurium ook gebruikt worden als snijbloemen? Deze kunnen tot wel drie weken mooi blijven!

 

 

*(Watermeters, kamerplantenvoeding & potgrond zijn natuurlijk verkrijgbaar bij een Coppelmans bij jouw in de buurt)

Volg Partnersingroen op Instagram