Rozen

Rozen

Rozen zijn niet weg te denken uit klassieke tuinen, maar met hun vele verschillende groei- wijzen en kleuren zijn ze eigenlijk in elk tuinplan toe te passen. Als klim- of leiplant doen ze het zelfs wanneer jouw tuin uit niet meer dan één verwijderde trottoirtegel bestaat! Met deze tips heb je nog meer plezier van deze 'koningin' van jouw tuin.

Soorten

Rozen zijn er in talloze variëteiten en kleurschakeringen. Mét geur of zonder doornen, van dwergrassen tot soorten die uit kunnen groeien tot ware rozenbomen. Jouw tuinadviseur zal je graag helpen bij jouw keuze. Hier volgen de belangrijkste hoofdsoorten:

  • Grootbloemige rozen. Bij deze variëteit staat elke bloem op een aparte steel. Vooral geschikt voor borders. Hoogte 75-200cm.
  • Trosrozen hebben meerdere bloemen per steel. Ze worden vaak toegepast in perken en bereiken een hoogte van 50-100cm.
  • Heesterrozen zijn rozen in een struikvorm. In de tuin doen ze het goed tussen andere struiken. Ze worden 80-150cm hoog.
  • Miniatuurrozen bereiken een hoogte van 20-40cm. Ze zijn daardoor erg geschikt voor potten en bakken.
  • Klimrozen of leirozen kunnen meters hoog worden. Ze hebben daarbij wel de steun van draden of een klimrek nodig.

Planten

Rozen in een pot kun je het hele jaar door planten, maar rozen met kluit alleen in de herfst of het voorjaar. Geef ze een zonnige plek, dan bloeien ze rijker en krijgt meeldauw minder kans. Spit de grond goed los en meng een flinke hoeveelheid compost en gedroogde koemest door de aarde in het plantgat. Let erop dat de oculatie - de plaats waar de takken ontspruiten - enkele centimeters onder de grond komt te zitten. Plant je meerdere rozen bij elkaar, houd dan een onderlinge afstand aan van 40- 50 cm.

Bemesten

Rozen hebben veel voedsel nodig en gedijen het beste in kalkrijke grond. Geef ze in de zomer 1 of 2 keer een dosis speciale rozenmest voor een rijke bloei.

Tip

Plant een klimroos niet te dicht bij een muur of schutting, daar is de grond vaak te droog. Houd een afstand van 35 cm aan.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over rozen wilt weten. Ze helpen graag met handige tips en goede raad.

  • Rozen snoeien...