• Tuinverlichting

    Tuinverlichting

    Tuinverlichting

Tuinverlichting

Tuinverlichting

Met een welgekozen tuinverlichting kunnen we ook 's avonds van het buitenleven genieten. Bij jouw tuincentrum vind je een ruime keuze aan buitenlampen en een vakkundig advies. Met deze tips kun je veilig aan de slag.

Voorschriften

Metalen lampen moeten altijd worden geaard, bij kunststof lampen geldt dit wettelijke voorschrift niet. In de grond mag alleen een zogenaamde VMvKas kabel worden toegepast, die is voorzien van een metalen mantel. Graaf de kabel minsten 50 cm diep in. Tip: Graaf 30 cm boven de kabel een speciaal net in, dat je op rollen kunt kopen. Dan ben je tijdig gewaarschuwd als je eventueel mocht gaan spitten op de plaats waar de kabel loopt. Je kunt jouw kabel ook beschermen door een betonnen of metalen buis. Buiten, maar ook in de garage of schuur, is spatwaterdicht montagemateriaal verplicht. Kleurcode tuinkabels wordt dezelfde kleurcode gebruikt als in huis.

  • Bruin = de fase- of stroomdraad 
  • Blauw = de nul- of mindraad 
  • Zwart = de schakeldraad 
  • Geel/groen = de aardedraad

Zwakstroomverlichting

Je kunt ook kiezen voor zwakstroomverlichting (12V), de voordelen zijn legio: eenvoudig te installeren, laag energieverbruik, verplaatsbaar mede door een verlengbare kabel (max. 50 mtr) en bovendien een veilige manier van verlichting.

Verlichting op zonne-energie

Deze verlichting wordt in tuinen nog niet veel toegepast, dit zal met ons klimaat maar ook met de wat hogere aanschafprijs te maken hebben. Daarentegen is het natuurlijk reuze makkelijk, je zet de lamp op de gekozen plek, geen last van kabels of graafwerk. Geen stroomverbruik, je kunt de lamp zelfs meenemen naar boot of camping.

Spelen met licht

Met tuinverlichting kun je accenten aanbrengen in de tuin. Bijvoorbeeld een mooie plantengroep of boom uitlichten. Ook een vijver of een fontein kun je zo extra aandacht geven. Concentreer jouw lampen niet alleen rond het terras, maar gebruik bijvoorbeeld verlichting langs paadjes om diepte aan te brengen. Bij jouw tuincentrum vind je geschikte lampen voor alle verschillende toepassingen.

Praktische tips

Veel licht om huis schrikt inbrekers af. Sluit de tuinlampen aan op een tijdschakelaar, die je in kunt stellen als je een paar dagen weg bent. Als je kiest voor speciale energiezuinige lampen, kun je de stroomkosten tot een minimum beperken.