10 tips om verstandig om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen

Bij Tuincentrum Coppelmans helpen we je graag op weg naar een duurzame tuin. Verantwoord tuinieren betekent ook dat je verstandig omgaat met gewasbeschermingsmiddelen. Voor het bodemleven en de omliggende planten is het belangrijk om kritisch te zijn op de producten die je gebruikt. Ongemerkt kunnen deze vaak meer schade toe doen dan je wilt, dus we vinden het belangrijk om je hier goed over te adviseren. Met deze 10 tips helpen we je op weg, maar vraag in onze tuincentra gerust om een persoonlijk advies!

Tuincentrum Coppelmans | Tips voor gebruik gewasbeschermingsmiddelen

  1. Gebruik geen keukenmiddelen voor gewasbescherming

Middelen zoals azijn en chloor zijn niet geschikt om te gebruiken voor het bestrijden van plagen op jouw gewassen. Als je deze middelen in onze winkels vindt, dan is dat niet omdat deze dienen als gewasbeschermingsmiddelen. Dit kan juist schade toebrengen aan de planten, insecten, vogels, huisdieren en de kwaliteit van de bodem.

  1. Houd je aan de aanbevolen dosering

Op iedere verpakking staat een aanbevolen dosering aangegeven. Ook zijn er verpakkingen verkrijgbaar die afgemeten zijn op de juiste dosering, zodat je niet te veel van het middel over houdt. Wellicht klinkt het verleidelijk om vast iets meer te gebruiken zodat je sneller resultaat ziet, maar wij raden dit sterk af.

  1. Gebruik geen producten waar glyfosaat in zit

Wij streven er naar om het gebruik van glyfosaat terug te dringen. Daarom verkopen wij vanaf 1 januari 2022 geen producten meer waar glyfosaat in zit. Uiteraard zijn er andere kwalitatieve middelen om dit te vervangen.

  1. Informeer naar de oorzaak van de plaag

Worden jouw planten geteisterd door een plaag en wil je dit in de toekomst voorkomen? Maak dan een foto en informeer in onze tuincentra naar de mogelijke oorzaken van deze plaag. Na het bestrijden kun je dan aan de slag met het herstel, waardoor je soortgelijke plagen in de toekomst kunt voorkomen.

  1. Hulp nodig bij het kiezen? Vraag om advies!

Weet je niet wat er precies aan de hand is, of wat je kunt inzetten om jouw planten te ondersteunen? Vraag dan altijd om advies in onze winkels. Er is altijd iemand aanwezig die je kan adviseren en zo kun je voorkomen dat je verschillende middelen door elkaar gaat gebruiken omdat het gekozen middel niet werkt. Daarnaast kunnen onze medewerkers je altijd adviseren over de meest verantwoorde middelen, zodat je weet dat je verantwoord te werk gaat.

Tuincentrum Coppelmans | Tips voor gebruik gewasbeschermingsmiddelen

  1. Kijk goed om je heen als je de middelen gebruikt

Ook al gebruik je duurzame of natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, het blijft belangrijk om goed op te letten als je aan de slag gaat. Als er bijvoorbeeld regenplassen liggen waar wat van de middelen in lekt, dan kunnen huisdieren of vogels hier ziek van worden. Ook bij natuurlijke middelen blijft het oppassen, zodat de resten niet onnodig blijven liggen.

  1. Werk stap voor stap

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk zorgen voor verbetering, maar geduld is een schone zaak. Als je stap voor stap te werk gaat, behaal je sneller en beter resultaat dan wanneer je er in één keer van een plaag probeert af te komen. Ook het voorkomen van een plaag werkt beter met een stappenplan, dan met eenmalig groot onderhoud.

  1. Ga wijzer om met de resten van gewasbeschermingsmiddelen

Restanten van gewasbeschermingsmiddelen kun je bij het klein chemisch afval weggooien. Lege verpakkingen mogen wel bij het restafval. Wil je meer weten over het wijzer weggooien van tuinafval? Bekijk dan onze afvalwijzer.

  1. Heb je nog middelen staan? Bekijk de ingrediëntenlijst!

Als je nog middelen in huis hebt die je wilt gebruiken, maar nog niet zeker bent van de impact op de natuur, bekijk dan altijd eerst de ingrediëntenlijst. Staan er geen ingrediënten op de verpakking? Dan raden wij sterk af om dit product te gebruiken.

  1. Andere manieren van gewasbescherming

Gewasbeschermingsmiddelen bieden niet de enige optie om jouw planten en gewassen te beschermen. Er zijn ook opties om gewassen te beschermen door middel van een net, zodat deze niet aangevreten worden.

Meer tips over gewasbeschermingsmiddelen? Kom bij ons langs!

Je bent van harte welkom bij de winkels van Tuincentrum Coppelmans om jouw vragen te stellen. We werken graag met verantwoorde middelen en we helpen je hier dan ook graag mee op weg!

Assortiment gewasbescherming