Vissen

Vissen

Tips vissen kopen

Hoewel je er in het algemeen van uit kunt gaan, dat de bij Tuincentrum Coppelmans gekochte vissen gezond zijn, zal de conditie door transport en waterverandering, vaak te wensen over laten. Hierdoor zijn de vissen vatbaar voor schimmel- en stipaandoeningen. Daarom hier enkele tips voor het overzetten van nieuwe vijvervissen:

  • Breng nieuwe vissen altijd zo snel mogelijk naar huis.
  • Vermijdt tijdens het transport extreme temperatuurverschillen (een goede transporttemperatuur is 12 à 18°C.
  • Wen de vissen geleidelijk aan het nieuwe vijverwater. Gebruik daarvoor en schone plastic emmer en zet de vissen met het transportwater hier voorzichtig in over.
  • Voeg gedurende een uur steeds iets vijverwater aan de emmer toe.
  • Na nog eens een uur kunnen de vissen dan in de vijver losgelaten worden.

Vissen medicijnen

Observeer de nieuwe vissen de eerste weken dan ook zorgvuldig. Als jouw vissen afwijkend gedrag, witte vlekken of stipjes constateert, behandel de vissen dan meteen met een bij Tuincentrum Coppelmans verkrijgbaar medicijn. In het algemeen zijn de vissen welke je koopt jonge exemplaren. Deze jonge vissen hebben regelmatig, en goed voedsel nodig. Voer de vissen, als de temperatuur van het vijverwater 10°C of meer is, zeker 1 maal per dag. Goed gevoerde vissen zijn levendig, tonen de mooiste kleuren en zijn veel minder vatbaar voor ziektes.

Soorten vijvervissen

Oppervlaktezwemmers als goud- en zilverwinden, rozetten of goudvoorns, (goud)elritsen en goud-bittervoorns zijn eigenlijk de meest ideale vijvervissen. Ze zwemmen meestal in schooltjes en jagen op insecten. Goud- en zilverwindes zijn goede muggenvangers. Karperachtigen (incl. goudvissen) vertroebelen het water doordat ze in de bodem wroeten. Japanse Koi-karpers moeten gehouden worden in speciale vijvers met weinig beplanting en een goede filterinstallatie. Zonnebaarzen en stekelbaarsjes ruimen heel veel larven en parasieten op. Ook houden ze een teveel aan visbroed in toom. Goudzeelten voeden zich met op de bodem gevallen voedselresten.

Vissen voeren

In veel vijvers is normaal al voldoende voedsel voor de vissen te vinden. Voer dus met mate. Voer nooit meer dan de vissen in een paar minuten kunnen opeten. Bij lage temperaturen niet voeren. Als je regelmatig op dezelfde tijd voert, krijg je de vissen tam. Wij adviseren je te voeren met Velda korrel- en vlokvoer.

Aquarium vissen

Wilt binnenshuis een aquarium? Dat kan natuurlijk ook. Hierbij gelden dezelfde tips als hierboven. De vissen moeten ook wennen aan het water in het aquarium. In ons tuincentrum hebben wij allerlei soorten en maten aquariumkommen waar je uit kunt kiezen.  

Tips aquariumplanten

Gezonde aquariumplanten zorgen voor geen algen in jouw aquarium. Zorg ervoor dat je de planten goed onderhoud, ook voor de gezondheid van jouw vissen. Hieronder tips bij het aanschaffen of verzorgen van jouw aquariumplanten:

  • Snoei wanneer ze te veel ruimte in beslag nemen
  • Verwijder gelijk dode planten of blaadjes, dit gaat rotten
  • Rode plantjes hebben veel zuurstof en licht nodig
  • Bodemdekkers hebben ook veel licht nodig
  • Plantjes met grote bladeren en dikke stengels hebben minder licht nodig

Vissen kopen

Wil je vissen kopen? Dat kan voor in jouw vijver of in jouw aquarium? Dit en alle benodigdheden kun je bij ons vinden! Kom onze vissen eens bewonderen en bedenk welke je mee naar huis wilt nemen!