Vissen voor een kleine vijver

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over het onderhoud van jouw vijver wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.

Goudvis

De wilde vorm van de goudvis komt uit het Verre Oosten en leeft daar in kleine, dicht begroeide wateren, wat hem dus ook zeer geschikt maakt voor onze mooi beplante tuinvijvers. Ze zijn er in alle kleuren, hoewel de rood/oranje vorm de meest bekende is. Hij past zich goed aan zijn omgeving aan en kan in de vrije natuur zo'n 20-35cm groot worden.

Shubunkin

De shubunkin is een zeer mooi gekleurde vis met vaak een zeer sierlijke staart. De kleuren variëren van blauw tot rood en goudbruin. Het is een rustige vis die verder veel overeenkomsten heeft met de gewone goudvis.

Zonnebaars

De zonnebaars komt van oorsprong uit Noord-Amerika. Hij leeft in de vrije natuur in de warme, ondiepe uitlopers langs oevers van rivieren en meren. Ook in grote moerassen komen ze veel voor. Ze verblijven graag in door de zon verwarmd water. Ze blijven dan vaak vlak onder het wateroppervlak hangen om zo vliegjes e.d. te verschalken. Onder goede omstandigheden maken ze als nest een kuiltje in de bodem, op een warme, zandige, ondiepe plaats. Het mannetje verdedigt en verzorgt het broedsel.

Goudzeelt

De goudzeelt is niet geschikt voor de allerkleinste vijvers en kuipen omdat hij wat groter kan worden. Hij zit graag tussen de planten en maakt daar een heel gangenstelsel tussendoor. Het is een rustige vis en een echt gewoontedier: als we hem op vaste tijden en op dezelfde plaats gaan voeren (met zinkend voer) dan zal hij dit snel leren en ons op een gegeven moment zelfs gaan opwachten.

Grondel

De grondel is een echte bodembewoner. Hij eet alles wat leeft en wat klein genoeg is om in z'n bek te passen. Ze eten ook vlokkenvoer maar zullen niet erg snel tam worden. Ook geschikt, maar hier niet nader beschreven zijn o.a.: goud-elrits, bittervoorn, stekelbaars en rozette. Vissen die absoluut ongeschikt zijn voor een kleine vijver zijn o.a.: koi, goudkarper, steuren, windes en ruisvoorns.