Winterbescherming van jouw planten

De meeste planten maken een groeiperiode en een rustperiode door. Het sein om in rust te gaan is het afnemen van de daglengte en daling van de temperatuur, waardoor het aantal uren licht daalt. Omdat de levensprocessen op een veel lager pitje komen te staan, kan de plant ook aanzienlijk lagere temperaturen verdragen. De meeste planten kunnen zichzelf dan ook uitstekend redden tijdens de wintermaanden. Ze hebben daar allemaal zo hun eigen techniek voor ontwikkeld. Maar wat extra bescherming is natuurlijk een verstandige voorzorgsmaatregel.

Vaste planten

Vaste planten trekken zich onder de grond terug. Het bovengrondse gedeelte sterft tegen de winter helemaal af en het leven concentreert zich in de wortels en de groeipunten. Je kunt dit proces versnellen door vanaf augustus geen bemesting meer te geven. Wacht met snoeien tot het voorjaar en laat het afgevallen blad de hele winter liggen. Op die manier geef je de overwinterende plant extra bescherming.

Kuipplanten

De veelal subtropische kuipplanten, zoals de oleander, bougainville, fuchsia, laurier en andere kunnen geen vorst verdragen. Zet ze vanaf half oktober op hun overwinteringsplaats, nadat je dode takken en dorre bladen hebt verwijderd. De beste overwinteringstemperatuur is tussen de 5 en 10 °C. De ruimte moet luchtig zijn en niet al te donker. Een vorstvrije garage of een koele slaapkamer voldoet meestal goed.

Winterharde potplanten

Dwergconiferen en buxus zijn winterhard, ook als je ze in potten houdt. Toch kunnen ze bij langdurige, strenge vorst in de problemen komen. Zet ze in dat geval dicht bij elkaar en pak de potten goed in met bijvoorbeeld noppenfolie.

Rozen

Rozen zijn bij strenge vorst kwetsbaar op hun entplek. Bedek daarom de voet van jouw rozen- struiken met een heuveltje fijne boomschors of turf. Bij stamrozen zit de entplek boven aan de steel. Je kunt hem beschermen door er een bosje stro of een lap jute omheen te binden.

Klimplanten

Controleer vóór de winter of jouw klimplanten stevig zijn bevestigd. Bij zware sneeuwval kan hun gewicht namelijk vele malen groter worden.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over de winterbescherming van jouw planten wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.