Zaaien

Zaaien

Zelf uw planten en groenten zaaien is een hele klus, maar wel erg leuk! De plantjes met de week zien groeien is natuurlijk hartstikke interessant om te aanschouwen, maar naast dat is het ook nog eens stukken voordeliger dan jonge plantjes kopen! In ons tuincentrum hebben we een uitgeberuid aanbod met zaadjes voor de moestuin of siertuin! 

Zaaigrond

Voor het zaaien van je zaadjes heb je goede zaaigrond nodig. Goede zaaigrond is luchtig en houdt vocht vast. Een mengsel van turf en zand voldoet aan deze voorwaarden, maar bij ons tuincentrum vind je ook speciale zaai- en stekgrond. Dat is een uitgekiend mengsel, dat zelfs bij een constante hoge vochtigheid niet gaat schimmelen. Voor het ontkiemen van de zaadjes zijn geen voedingsstoffen nodig, maar als de jonge plantjes een tijdje in dezelfde grond blijven, hebben ze natuurlijk wél bijvoeding nodig.

Kweekbakjes

Al in januari kan je de eerste planten 'voortrekken' in een kweekbakje. Vul een bak met zaaigrond en druk deze goed aan met een plankje of een stukje hardboard. Zorg ervoor dat de oppervlakte egaal is. Verdeel nu de zaadjes gelijkmatig over de bak. Als ze erg klein zijn, kan je ze eerst met wat zand vermengen. Breng ten slotte met een zeef een fijn laagje aarde over de zaadjes aan, doe het deksel erop en zet het bakje op een lichte plaats. Houd de aarde goed vochtig - het liefst met een plantenspuit - en na 10 tot 20 dagen komen de zaailingen boven de grond.

Verspenen

Zo gauw de zaailingen hanteerbaar zijn, kunnen ze worden overgeplant in een bak met nieuwe grond, waar ze meer ruimte krijgen om te groeien. Een handige tip: tik met de kweekbak een paar keer op tafel, dan komt de grond los van de zijkanten, waardoor de jonge plantjes er gemakkelijker uit te halen zijn. Voor het verspenen gebruik je een ingekerfd stokje. Laat de wortels voorzichtig in een klein pootgaatje zakken en druk de aarde met de onderkant van het stokje goed aan.

Afharden

Vanaf begin mei laat je de plantjes geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur.
Houd wel rekening met het risico van nachtvorst. Na half mei is de kans hierop zo goed als verdwenen en kunnen de plantjes de volle grond in.

Tips voor zaaien moestuin

Een aantal kleine tips om het zaaien van de moestuin nóg leuker te maken!

  • Zaai snelgroeiende groente zoals sla zodat je steeds groente kunt oogsten
  • Zet niet teveel planten van dezelfde familie bij elkaar, hierdoor groeien ze minder goed
  • Zaai sla en groente niet in de volle zon
  • Probeer het eens in een kas!
  • Het kan ook binnen

Tips voor zaaien in de tuin

  • Zaai niet gelijk het hele zakje
  • Zaai het dubbele van wat je denkt dat je nodig hebt, niet alles ontkiemt namelijk!
  • Zaai op lege plekken die wat opfleuring nodig hebben
  • Bedenk welke planten goed met elkaar zijn

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer over zaaien, verspenen en uitplanten wilt weten. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad!