De beste pot-plant combinaties

 4 minuten leestijd

Potten, ze zijn er niet alleen maar als decoratie maar ook om je plant te ondersteunen. Wist je dat de ene pot beter is voor je plant dan de andere pot? En dat dat ligt aan bijvoorbeeld het materiaal en de grootte? Nee? Lees dan verder en kom erachter wat de beste pot-plant combinaties zijn!

Terracotta

Terracotta is een goede keuze voor planten die de voorkeur geven aan een drogere grond.  Zoals bijvoorbeeld een pannekoekenplant. De grond droogt sneller uit in een terracotta pot die ongevoerd is, dus moeten de planten vaker water krijgen dan wanneer ze niet in dit soort potten worden geplant. Deze potten ‘ademen’ doordat de pot poreus is, door dit materiaal kunnen water en lucht zich makkelijk door de wand heen bewegen. Dit voorkomt wortelrot.

 

Keramiek

Keramiek is een goede keuze voor planten die de voorkeur geven aan meer constant vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld een vrouwentong. Keramiek is in staat veel vocht op te nemen. Dit heeft als groot voordeel dat er niet snel water in de pot zal blijven staan, wat de kans op wortelrot flink vermindert. Hetzelfde geldt voor planten die met weinig water genoeg hebben, zoals cactussen en vetplanten.


 

Kunststof

Kunststof is een goede keuze voor planten die wat vochtigere omstandigheden nodig hebben. Zoals een Zamioculcas. Als je vaak vergeet om je plant water te geven dan is een plastic pot ideaal. Plastic neemt geen water op, waardoor de grond langer nat blijft. Je moet wel uitkijken voor wortelrot! Voordelen zijn ook dat plastic niet snel breekt en het licht is met verplaatsen.


 


Metaal

Een metalen pot kan bij iedere plant. De beste planten voor een metalen pot zijn planten die weinig water nodig hebben. Zoals een Yucca. Dit komt doordat metalen potten kunnen roesten door water. Metalen potten gaan erg lang mee.

 

Fiberglas

Fiberglas is een goede keuze voor planten die veel water nodig hebben. Zoals een Areca. Fiberglas is duurzaam, licht en daardoor makkelijk te tillen, het is weerbestendig en breekt niet. Bloempotten van fiberglas zijn erg stabiel en bestand tegen vorst.

 

Hout

Hout is een veilige keuze, dit kan namelijk bij iedere plant, de beste planten voor een houten pot zijn planten die weinig water nodig hebben. Zoals een Aloë vera. Dit komt doordat houten potten kunnen slijten door water. Hout heeft een natuurlijke uitstraling. Plantenbakken van hout zijn vaak ook heel duurzaam.

Kleine pot

Het gebruik van binnenpotten voor kamerplanten die klein zijn in vergelijking met de grootte van de plant, betekent dat de grond veel sneller uitdroogt na het water geven. Dit kan een goede zaak zijn voor droogtetolerante planten, maar zal het veel moeilijker maken om een plant te beheren die constant vochtige grond nodig heeft.

Een pot die klein is in verhouding tot de grootte van de plant kan zorgen dat hij sneller wortelgebonden zal worden dan wanneer hij in een pot zou groeien met enkele centimeters ruimte om te groeien. Sommige planten vinden het niet erg om aan wortels gebonden te zijn, sommige geven er zelfs de voorkeur aan, maar anderen houden niet van drukke omstandigheden en dit zal de groei en gezondheid van de plant negatief beïnvloeden. Afrikaanse viooltjes, Hoya-planten, Phalaenopsis en orchideeën staan bij voorkeur wortelgebonden, waardoor een relatief kleine pot geschikter is. Vetplanten en cactussen hebben niet veel ruimte nodig en geven de voorkeur aan drogere omstandigheden die kleine potten bieden.

 

Grote pot

Grote potten zijn handig bij het kweken van hoge kamerplanten die te topzwaar worden om te voorkomen dat ze omvallen en mogelijk de pot breken en de plant beschadigen. Grotere potten voor kamerplanten zijn ook handig als je een containertuin aan het maken bent en meerdere verschillende soorten planten samen plant. Door het grotere bodemoppervlak kan elke plant een goed wortelstelsel ontwikkelen. Planten die goed in een grotere pot kunnen zijn Areca, Ficus Bonsai, Bananenplant, Strelitzia en Pachira.

Wat basistips..

..voor het selecteren van potten die voor de meeste planten werken en waarbij u een container van de juiste grootte gebruikt:

  • Gebruik een pot die ongeveer 2 tot 5 cm groter is dan de huidige pot waarin de plant groeit. Dit helpt de mogelijkheid van een te natte bodem te voorkomen.
  • Gebruik bij voorkeur een pot met een gat zodat er geen water onderin blijft zitten. Wanneer je een plant koopt zit deze in een plastic potje. Dit potje kan je er ook zolang mogelijk op laten zitten.
  • Gebruik een potgrond die aansluit op de behoeftes van jouw plant.