Een natuurlijke tuin is een duurzame tuin

Natuurlijk tuinieren houdt in dat je de verschillende planten, insecten, vogels en zelfs de schimmels en organismen in de bodem voldoende leefruimte geeft in jouw tuin. Dat betekent bijvoorbeeld dat je kiest voor een variatie aan planten, zodat verschillende dieren en insecten daarvan kunnen profiteren. De één vindt een schuilplaats onder deze plant, de ander vindt hier voeding, en in de bodem vindt er ook een andere uitwisseling plaats. De variatie, ofwel biodiversiteit, kun je zelf verbeteren door met een aantal zaken rekening te houden. We van Tuincentrum Coppelmans helpen je graag op weg om jouw tuin een stukje duurzamer te maken!

Tuincentrum Coppelmans | Natuurlijk tuinieren

Kies voor een variatie aan planten

Vogels, insecten, vlinders, bijen en micro-organismen in de bodem kunnen allemaal baat hebben bij verschillende plantensoorten. Daarom raden wij altijd aan om een verscheidenheid aan planten te kiezen voor jouw tuin. Een ander aandachtspunt is om ook altijd wintergroene planten te kiezen, zodat er altijd schuilplekjes te vinden zijn voor insecten in de winter. Je kunt kiezen voor specifieke vlinderstruiken bijvoorbeeld, maar je kunt ook rekening houden met bloeiperiodes en op deze manier zo veel mogelijk variatie aanbrengen. Daar zul je zelf ook veel plezier van hebben!

Een natuurlijke tuin is een wilde tuin

Al de natuur haar gang mag gaan, betekent dat ook dat de tuin best iets minder netjes mag zijn. Onder gekapte takken of een hoopje bladeren kunnen verschillende insecten een nestje maken. Wellicht vindt zelfs een egel zijn schuilplaats in jouw tuin, als er voldoende materiaal ligt om onder te schuilen. De tuin hoeft dus niet altijd nauwkeurig aangeharkt te worden, dat is voor sommige mensen een groot voordeel!

Tuincentrum Coppelmans | Natuurlijk tuinieren

Water en voer voor de vogels

Als het in de zomer wat droger wordt, kun je de vogels helpen door een klein vogelbadje in de tuin te zetten. In een schaaltje met een kleine laag water kunnen de vogels dan badderen en drinken wanneer ze dit hard nodig hebben. Ook op het gebied van voer kun je vogels ondersteunen door vogelvoer in de tuin op te hangen of neer te leggen.

Compost maken van tuinafval

Een composthoop is een duurzame manier om om te gaan met jouw groenafval. Dit kun je recyclen en gebruiken om jouw planten te voorzien van een gezondere bodem. Compostzorgt ervoor dat de bodem vruchtbaar en luchtig blijft, waardoor de planten gezond verder kunnen groeien. Wil je de planten beschermen tegen een plaag, of een plaag bestrijden? Informeer dan altijd in onze tuincentra naar de juiste duurzame gewasbeschermingsmiddelen, of bekijk alvast onze 10 tips om hier verstandig mee om te gaan!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...