Tuinkalender augustus

Tags:

Veelvoorkomende tuinklusjes in de maand augustus op een rijtje

​​​​​​​Rustig aan en tijd voor tuinklussen

In augustus is het belangrijk om het rustig aan te doen, vooral op tropisch hete dagen. Maar tussen het relaxen door kun je enkele essentiële tuinklussen uitvoeren. Hier is de tuinkalender voor augustus:

Uitgebloeide bloemen

Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers en potplanten, zoals dahlia’s, begonia’s, petunia's, rozen, pronkerwten (Lathyrus) en potgeraniums (Pelargoniums). Door het verwijderen van uitgebloeide bloemen blijven ze langer bloeien. Ga je op vakantie? Wees dapper en knip ze allemaal een stuk terug, inclusief de bloem(knop). Maak er een mooi zomers boeket van en geef dat als cadeautje aan je 'tuinoppas'.

Voeding voor bloeiende planten

Om je bloeiende planten in topconditie te houden, is goede voeding essentieel. Geef je bloeiende potplanten en planten in hangpotten iedere twee weken de essentiële meststoffen zoals bijvoorbeeld vloeibare voeding. Bij Coppelmans hebben we een ruim assortiment aan kwalitatieve plantenvoeding die perfect is voor eenjarige planten.

Een speciale rozen mest is bijvoorbeeld een uitstekende keuze om je bloeiende rozen weer te laten stralen. Deze meststof voor rozen is rijk aan voedingsstoffen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van rozenstruiken. Door je rozen met deze mest te voeden, zullen ze gezond blijven en weelderig bloeien.

Wil je meer weten over het voeden van bloeiende planten of ben je benieuwd naar ons assortiment plantenvoeding? Klik hier voor meer informatie over plantenvoeding en ontdek hoe je jouw bloeiende tuin in augustus optimaal kunt verzorgen!

Stekken van kruiden en potplanten

Neem stekken van kruiden en vorstgevoelige pot- en kuipplanten, zoals geraniums en fuchsia’s. Zo kun je nieuwe planten vermeerderen en heb je er nog meer plezier van.

Zaden verzamelen

Verzamel zaden van je favoriete eenjarige en tweejarige planten, zoals Afrikaantjes, korenbloemen, stokrozen, vingerhoedskruid, siertabak (Nicotiana), cosmea en juffertje-in-het-groen (Nigella). Gebruik de tweejarige plantenzaden meteen of deel ze uit om de buurt te vergroenen in 'guerilla gardening'-stijl. Bewaar de overige zaden droog, donker en koel om ze volgend voorjaar weer uit te zaaien.

Oogst van groenten en kruiden

Oogst bonen, chilipepers, komkommers, mais, paprika's, rode bessen, tomaten, sla, zomerframbozen en verse kruiden uit je moestuin. Verwijder overhangende bladeren boven je tomaten en druiventrossen, zodat er voldoende zonlicht op het fruit valt voor een goede rijping. Vergeet niet om tomaten regelmatig water en voeding te geven voor een optimale groei.

Snoeien van lavendel en heiligenbloem

Snoei uitgebloeide lavendel en heiligenbloem (Santolina) terug, maar laat altijd nog wat fris grijsgroen blad aan de stelen van de struiken. Let erop dat je niet terugsnoeit tot in het oude hout, om ervoor te zorgen dat de struiken goed uitlopen.

Snoeien van wintergroene struiken en hagen

Snoei wintergroene struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn en liguster, in de gewenste vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag om te voorkomen dat de bladeren door de felle zon verbranden.

Zomersnoei voor fruitbomen

Geef fruitbomen, zoals (lei-)appels, -peren en pruimenbomen, na de laatste oogst een zomersnoei. Snoei de stengels van zomerframbozen die vruchten hebben gedragen terug tot op de grond. Bind nieuwe, jonge takken van de struik op.

Gazonverzorging

Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte, droge dag of in de avond. Strooi een laag van het droge maaisel in de borders, zodat de grond regenwater langer vasthoudt en de wormen het maaisel kunnen omzetten in voedzame humus. Augustus is ook een geschikte maand om het gazon alvast te verticuteren.

Water geven

Planten in potten en hangmanden hebben bij aanhoudend warm, droog weer dagelijks water nodig. Overweeg het installeren van een druppelsysteem of gebruik een plastic fles waarvan je de onderkant hebt afgeknipt, gevuld met water. Als je op vakantie gaat, zet dan alle potten bij elkaar op een schaduwrijke plek en regel op tijd een tuinoppas. Plaats je kamerplanten bij je potplanten, zodat de tuinoppas ze allemaal tegelijk water kan geven.

Efficiënt besproeien

Besproei het gazon en de border liever minstens een half uur lang in plaats van elke dag kort water te geven. Hierdoor stimuleer je diepere wortelgroei, zodat het gras en de planten zichzelf beter kunnen redden in de toekomst. Doe dit bij voorkeur in de avond of ochtend, omdat water in de volle zon snel verdampt en bladeren kunnen verbranden.

Vijver en vogeldrinkschaal

Vergeet niet om de vijver en vogeldrinkschaal regelmatig bij te vullen met vers water, vooral tijdens langdurige droge en warme periodes. Zorg goed voor de dieren in je tuin!

Lege plekken in de border

Vul lege plekken in de border op met bloeiende bollen en knollen in potten, zoals dahlia’s en calla’s. Je kunt de pot verbergen tussen het blad van vaste planten of de zomerbloeiers met pot en al ingraven. Een andere optie is om laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstanemonen, asters en koninginnenkruid (Eupatorium), om de bollen en knollen heen te planten.

Herfstbloeiende bollen en knollen

Plan alvast voor de herfst en plant herfstbloeiende bollen en knollen, zoals de herfsttijloos, herfstkrokus en madonnalelie, in potten of in de volle grond.

 

Geniet van je zomerse tuin in augustus!

Geniet van de zomerse sfeer in je tuin en profiteer optimaal van deze prachtige maand augustus. Als je vragen hebt over een tuinklus of op zoek bent naar het juiste gereedschap, kom dan langs bij een van onze winkels in Helmond, Nuenen, Oirschot, Heukelom, Oss, Valkenswaard, Veldhoven en Deurne en vraag onze medewerkers om advies. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het realiseren van een schitterende tuin in augustus!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tuinkalender juli

Alles wat jij in de maand juli in je tuin kunt doen op een rijtje

Lees meer...
Tuinkalender juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Wij geven je 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...
tuinkalender november

Buiten is het donker en kaal. We zijn druk met voorbereidingen voor de feestdagen en maken het binnen graag zo gezellig mogelijk.

Lees meer...