Sedumdak

Een groen sedumdak aanleggen bij je thuis biedt erg veel voordelen. Een met sedum of andere planten begroeid dak vangt namelijk regenwater en fijnstof op en biedt daarnaast voedsel aan insecten en dus ook aan vogels. Wist je dat een sedumdak zelfs isolerend werkt en het daardoor 's zomers in huis koeler blijft en het geluid van buitenshuis dempt? Wellicht kom je zelfs in aanmerking voor een subsidie van de gemeente bij de aanleg van een groen dak.

Toon filters Verberg filters

Filter producten

€   - 
Wis selectie
1 - 3 van 3 producten

Is mijn dak geschikt voor sedum?

Een met regen volgezogen beplanting en ondergrond kan behoorlijk zwaar zijn, dus moet er sprake zijn van een stevige dakconstructie. Daardoor valt een dak van golfplaten bijvoorbeeld af. Vraag een specialist om dit te beoordelen. Daarnaast moet het dak niet te schuin aflopen, want dan kan de beplanting ervan afglijden en zal deze sneller uitdrogen, omdat ook het regenwater er snel vanaf loopt. En er moet voldoende zon op vallen, want dat hebben dakplanten, zoals als sedum (een vetplantje) en wilde bloemen, nodig.

Kom ik in aanmerking voor subsidie op een sedumdak?

Een aantal gemeenten en waterschappen geeft subsidie als huiseigenaren een sedumdak of daktuin willen aanleggen. Dat heeft alles te maken met de klimaatverandering en de afwisselende perioden van wateroverlast en grote droogte. Riolen kunnen de aanhoudende hoosbuien vaak niet meer aan en groene daken helpen de wateroverlast tegen te gaan; zowel de plantenwortels als de substraatlaag op een groen dak houden water vast. Check hier of je in jouw gemeente ook subsidie krijgt bij de aanleg van een sedumdak of daktuin.

Welke beplanting kies ik voor mijn sedumdak?

Er zijn kant-en-klare sedummatten voor een groen dak beschikbaar, met een mix van deze langbloeiende vetplanten. Sedum is ideaal als dakbegroeiing, want de plant is licht van gewicht en kan zowel tegen langdurige droogte als tegen een flinke hoosbui. Houd er rekening mee dat een sedumdak al gauw meer dan 35 euro per vierkante meter kost. Ook kruiden, eenjarige bloemen, mossoorten en grassen zijn geschikt voor een groen dak, maar zo'n gemengde siertuin in een substraatlaag weegt meer dan een sedumdak en is duurder om aan te leggen.

Hoe regel ik de afvoer van overtollig regenwater bij mijn sedumdak?

Het water dat niet door de planten en substraatlaag kan worden opgenomen kun je het best met een boldraadrooster in de hemelwaterafvoer opvangen. Sluit de afvoer aan op een regenton of breng een strook grof grind op de aarde aan de voet van de afvoer aan.

Hoe onderhoud ik mijn sedumdak?

Controleer een keer per jaar de afvoer van je groene sedumdak. Verwijder regelmatig onkruid en zaailingen van bomen en strooi twee keer per jaar organische mest of speciale mest voor vetplanten. Een sedumdak hoef je geen water te geven. Kies je voor een dak met grassen en kruiden, dan kan deze bij aanhoudende droogte wel wat water nodig hebben. Dat laatste is ook het geval wanneer je grassen, kruiden of bloemen in de sedummatten inzaait of inplant.