Bonsai

Bonsai

Bonsai is de kunst om een boom klein te houden. Een bonsai moet een "kleine grote" boom zijn, die er in zijn pot natuurlijk, oud en verweerd uitziet. Letterlijk stamt het woord van het Chinese "Pensai", wat betekent: In schaal geplant. Bonsai is dus een kunstvorm en de klein gehouden boom (of bomen) zelf. De kamerbonsai is een plant voor binnen, in tegenstelling tot de bonsai die zijn oorsprong vindt in een gematigd klimaat waar zomer en winter aanwezig zijn en dus buiten gekweekt wordt. De bonsai's voor binnen moeten dus afkomstig zijn uit een klimaat dat ongeveer gelijk is aan de omstandigheden binnen (constante temperatuur). Daardoor komen voor in huis alleen subtropische soorten in aanmerking. Om de kamerbonsai volledig tot zijn recht te laten komen, moeten we het deze unieke schoonheid naar de zin maken en dus de volgende punten in acht nemen:

Licht

Iedere plant reageert altijd op de hoeveelheid licht die hij ontvangt. Het is dus nodig om voortdurend te letten op symptomen die aangeven of de boom te weinig licht krijgt. Bij te weinig licht worden de blaadjes kleiner en bleker. Hoe meer licht een bonsai krijgt, hoe beter de conditie van de plant zal zijn. Daarom is het van belang om hem zo dicht mogelijk bij het raam te zetten en alleen bij zeer felle zon iets te schermen. Wanneer de plant lange tijd op een te donker plaats staat, zal hij dit niet overleven.

Water

Controleer uw bonsai dagelijks en laat de grond nooit uitdrogen, maar houdt de grond vochtig. Omdat de boom in een relatief kleine pot staat, zal dikwijls water moeten worden gegeven. Het gebruik van regenwater is het beste. Leidingwater is vaak te hard en is gechloreerd. Bij gebruik van leidingwater doet u er goed aan dit een dag van te voren te tappen, zodat het chloorgas kan ontsnappen.

Temperatuur

In onze kamers zijn de hoeveelheid lucht en luchtvochtigheid veel geringer dan in de tropen. Daarom heeft onze bonsai ook veel minder warmte nodig. De meeste bomen voelen zich hier goed bij een temperatuur tussen 13 en 24 graden Celsius. Wel willen de meeste bomen in de winter een lagere temperatuur dan in de zomer.

Lucht

Hoe hoger de temperatuur in de kamer, des te lager zal de relatieve luchtvochtigheid zijn. Dit wordt gecompenseerd door regelmatig sproeien met lauw, gekookt water. Als het kan minstens twee maal per dag. Door het sproeien blijft het blad tevens vrij van stof.

Bemesting

Alle planten hebben voldoende stikstof (N), fosfaat (P), kalium (K) en sporenelementen nodig. Pokon bonsaimest beat deze elementen en het is belangrijk in het groeiseizoen eenmaal per 14 dagen te mesten. In de winterperiode moet u deze bemesting staken.

Verpotten

Verpot de planten in ieder geval een maal per twee jaar in het voorjaar, in maart of april dus. U kunt dan tegelijkertijd lichte wortelsnoei toepassen. Een geschikte potgrond is Asef Bonsaigrond. Deze potgrond bevat de originele Japanse "Akadama" klei. Behalve het kopen van een bonsai kunnen de echte liefhebbers natuurlijk ook zelf bonsai kweken. Indien u over het zelf kweken meer informatie wilt, wendt u tot de Nederlandse Bonsai Vereniging.