Grond en grondbewerking

Grond en grondbewerking

De verschillende planten stellen verschillende eisen aan de grond, maar allemaal hebben ze voedingsstoffen nodig. Omdat je de grond van jouw tuin niet voor het kiezen hebt, kun je de planten kiezen die zich er het best thuis voelen. Of de grond verbeteren. Met deze tips haal je het beste uit de bodem.

Grondsoorten

Vanuit het standpunt van de tuinbezitter zijn er verschillende grondsoorten. Ze zijn in te delen naar het percentage zand en klei en naar de pH-waarde (zuur of kalkrijk). 

Zand

Goed waterdoorlatend en gemakkelijk te bewerken. Omdat zandgrond gemakkelijk uitdroogt, kun je de structuur verbeteren met compost en organische meststoffen.

Klei

De fijne gronddeeltjes kleven aan elkaar. Kleigrond is rijk aan voeding, maar lastig te bewerken. Zand, compost en tuinturf verbeteren de structuur.

Zavel

Een mengsel van klei en zand. Prima tuingrond, die nog beter wordt met compost.

Veen

Vochtige, zure grond die goed gedraineerd zal moeten worden. Veen vraagt om veel mest en heeft kalk nodig om de zuurgraad omlaag te brengen.

Grondanalyse

Een kenner ziet aan zijn planten aan welke voedingsstoffen ze gebrek hebben. Maar natuurlijk is het beter gebreken op te heffen voor je tot planten overgaat. Als je jouw tuinadviseur een paar grondmonsters geeft uit verschillende delen van jouw tuin, maakt hij een grondanalyse voor je en kan hij precies vertellen welke voedingsstoffen moeten worden aangevuld.

Grondverbetering

Spitten is een goede manier om de grond los te maken. Tijdens het spitten kun je meteen compost en gedroogde stalmest door de toplaag heen werken. Bij jouw tuincentrum vind je ook een reeks biologische meststoffen die bestemd zijn om bepaalde tekorten aan te vullen. Nog gespecialiseerder zijn de kunstmeststoffen. Ze hebben vaak een specifieke samenstelling voor een bepaalde plantenfamilie. Zo zijn er speciale meststoffen voor rozen, voor coniferen en voor jouw gazon.

Groenbemesting

Een makkelijke en goedkope manier van bemesting, die vooral in de moestuin wordt toegepast. Na de oogst spit je de achtergebleven plantenresten gewoon onder. Als ze verteren, verrijken ze de grond met voedingsstoffen voor hun opvolgers.

Meer weten?

Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat je nog meer wilt weten over jouw tuingrond en de manieren om deze te verbeteren. Ze helpen je graag met handige tips en goede raad.