Monstera (Gatenplant)

De kans is groot dat jij hem al in menig huiskamer hebt zien shinen

Hip, trendy, de Monstera is werkelijk prachtig. Met mooie grote groene bladeren en speciale vorm is deze gatenplant een echte eye-catcher. Wist je dat de Monstera ook nog eens luchtzuiverend is én gemakkelijk in onderhoud? Geen wonder dat je buren hem ook hebben! De plant vindt overigens zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Hoewel jouw huis waarschijnlijk geen tropisch klimaat heeft, doet hij het ook erg goed in de woonkamer op lichte en donkere plekken. Houd de bladeren vrij van stof zodat het licht goed opgenomen kan worden en je hebt een vriend voor het leven.

 

De oorsprong van deze groene vriend 

De Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen er tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië. Zo wikkelen en slingeren ze zich omhoog, laten hun grote bladeren groeien en zorgen zo voor wat extra schaduw.De bekendste is klimplant Monstera deliciosa, de gatenplant. Meestal de groenbladige soort, een enkele keer de bontbladige cultivar ‘Variegata’. Hij wordt aangeboden in zowel kleine potmaten zonder mosstok als in forse  exemplaren, van enkele meters hoog. Deze zijn wel vastgemaakt aan mosstokken of andere decoratieve steunmaterialen. Monstera obliqua is minder bekend maar ook erg aantrekkelijk. De plant heeft klein frisgroen blad met daarin fraaie gaten. Hij kan als hang- of klimplant gebruikt worden.

Hoe vertroetel ik de Monstera

De Monstera houdt van:

  • Een lichte standplaats, maar hij kan ook tegen schaduw. 

  • De Monstera kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° of meer.

  • Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.

  • Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding is voldoende. 

  • Het komt zelden voor dat een Monstera binnen bloeit. Gebeurt het toch, knip dan de bloemen weg. Ze onttrekken veel energie aan de plant en de geur is niet erg aantrekkelijk.