Nieuwe vijver met helder water

De plannen zijn uitgevoerd en het zwaarste werk is gedaan, de vijver ligt er. Maar voor we kunnen gaan genieten van bloeiende waterplanten, spelende vissen en vooral van helder water, zijn er een paar belangrijke voorwaarden waar we ons aan moeten houden om dit te kunnen bereiken. Al dit moois kan alleen maar bestaan als er een zekere mate van biologisch evenwicht ontstaat. Dit biologisch evenwicht kunnen we door middel van een aantal stappen (en natuurlijk wat geduld) bereiken.
Hardheid op peil brengen
We vullen onze vijver met leidingwater. Aangezien de GH (hardheid) van het leidingwater in onze omgeving aan de lage kant is (6 à 7) moeten we deze meteen omhoog brengen: in het voorjaar minimaal 8 GH, in het najaar minimaal 12 GH. De GH moet je goed in de gaten blijven houden, door het bijvoorbeeld een paar keer per jaar bij Tuincentrum Coppelmans te laten testen, zodat de GH op peil gehouden kan worden. De GH kan evt. verhoogd worden met GH-plus van Velda..
Bodemsubstraat
Om ervoor te zorgen dat opwarrelend vuil kan wegzakken en bacteriën een bodem hebben om zich aan te hechten, brengen we in het diepste gedeelte van de vijver een laagje substraat aan van 3 tot 5cm dik. Dit materiaal is poreus zodat bacteriën zich er goed aan kunnen hechten.
Bacterial
Om het vijverevenwicht een snelle start te geven brengen we bacteriën aan. Deze bacteriën hechten zich aan het substraat en zetten afvalstoffen om in voedingsstoffen voor planten.
Zuurstofplanten
We zetten zo snel mogelijk zuurstofplanten in het water. Zuurstofplanten en algen gebruiken namelijk dezelfde voedingsstoffen en beconcurreren elkaar. Kort gezegd, waar veel zuurstofplanten groeien hebben algen veel minder kans. De beste soorten voor een nieuwe vijver zijn: gedoornd hoornblad, puntkroos, waterpest en krabbescheer. Fonteinkruid en waterranonkel groeien vooral pas in het tweede jaar beter en zijn dus geen goede concurrenten voor alg in een nieuwe vijver. In een wat oudere vijver met een goed functionerend evenwicht zijn ze wel goed bruikbaar. Gebruik 5 planten per 1000 liter water en het liefst enkele verschillende soorten.
Goudal
Vooral bij vijveraanleg in warme periodes kan Goudal goede diensten bewijzen. Het middel houdt o.a. gedurende enige tijd algengroei tegen zodat de zojuist aangebrachte zuurstofplanten een ongehinderde en optimale start krijgen.
Turfgranulaat
Het aanbrengen van een zakje turfgranulaat helpt mee de PH (zuurtegraad) op peil te houden. En niet vergeten: zelfs als aan al de noodzakelijke voorwaarden is voldaan, heeft elke vijver er nog minstens 3 jaar voor nodig om een goed biologisch evenwicht te bereiken!