Hi!

Leuk dat je onze blog weer leest! Wij zijn erg benieuwd of jij na onze laatste blog de vakantieperiode ook hebt gebruikt om lekker aan de slag gegaan met het stekken van jouw kamerplant. Wij hebben de vakantie periode o.a. gebruikt om Seramis te gaan testen.
Je hebt het vast wel eens zien liggen bij jouw favoriete Coppelmans.
Ideaal voor wanneer jij aan het genieten bent op vakantie. Want wanneer jij voor langere tijd weg bent hebben jouw planten het misschien wat minder naar hun zin. Ze missen dan natuurlijk jouw liefde en aandacht.

In deze blog vertellen we meer over Seramis, wat het is en hoe je het kunt gebruiken en wat nou de link is tussen Seramis en op vakantie gaan.
Wij waren al bekend met verschillende soorten substraat voor kamerplanten, maar hadden zelf nog geen gebruik gemaakt van Seramis, dus toen Coppelmans ons vroeg om hiermee aan de slag te gaan, zijn we er enthousiast aan de gang gestart!

 

Tip van ons: De beste seizoenen om je plant te verpotten zijn de lente en de zomer. In deze seizoenen krijgt je plant meer zonlicht en heeft hij meer energie om nieuwe wortels aan te maken en te settelen in de nieuwe pot!

Eerst even vertellen wát Seramis is. Seramis zijn kleine lichte poreuze kleikorreltjes. Het grote voordeel van Seramis is dat het door de poreuze structuur veel water (en plantenvoeding) kan opnemen. Dit geeft Seramis een sponsachtige werking, waardoor je plant zelf de benodigde hoeveelheid water uit de korrels kan halen.

Wij hebben zelf ook gemerkt dat Seramis het water erg goed opneemt en je hierdoor minder vaak water hoeft te geven aan je plant, in vergelijking met een kamerplant in potgrond. Door de geleidelijke waterafgifte van Seramis komt het water geven minder nauw, een keer per ongeluk te veel water gegeven? Geen probleem, de Seramis kan het teveel aan water opzuigen en zelfs een laagje water onder in je (waterdichte) sierpot is geen probleem. Echt uitgeschoten? Dan kun je altijd het te veel aan water eventjes overgieten naar bijvoorbeeld een ander plantje. Maar misschien nog wel belangrijker om te weten, dat het helemaal niet erg is als je een keer vergeet een rondje te maken met je gieter.

Wil je meer zekerheid? Dan zijn er speciale Seramis watermetertjes verkrijgbaar.
Zet het metertje bij je plant in de Seramis. Het metertje kleurt van blauw naar rood, zo kun je precies aflezen hoe droog of nat de Seramis is.

Maar we ontdekten dat er nog meer voordelen zijn!
Door dat Seramis uit kleine korreltjes bestaat, kan er altijd voldoende zuurstof bij de wortels. Voldoende zuurstof is belangrijk voor gezonde wortels, het zorgt ervoor dat de wortels voldoende water en voeding kunnen opnemen. Een van de voordelen waar wij erg blij van worden; rouwvarenvliegjes maken eigenlijk geen schijn van kans meer.
Seramis kun je op twee manieren gebruiken.

Je ken het vast, je kamerplant is uit z’n huidige pot gegroeid en heeft behoefte aan een grotere pot.
Je kiest een grotere pot uit waar je jou plant dan in wil overpotten, i.p.v. de pot te vullen met nieuwe potgrond kies je nu voor Seramis. Je start met een laagje Seramis waarna je de plant incl. de huidige kluit met hieraan nog potgrond bovenop het laagje Seramis zet. De rest vul je daarna aan met Seramis. Op deze manier is de kluit omringt met korrels Seramis.

Tip van ons: Gebruik een self-watering binnenpot in combinatie met een plastic sierpot. Een plastic sierpot is waterdicht. En in combinatie met een self-watering binnenpot die voorzien is van een waterniveau metertje, wordt het een fluitje van een cent om voor je kamerplant te zorgen.

 

De andere manier van toepassen is volledig overstappen van potgrond naar Seramis. Wil je jouw plant volledig overzetten op Seramis? Ga dan als volgt te werk.
Je kiest een binnenpot, het liefst eentje die een slag groter is dan de pot waar de kamerplant nu in staat.
Je neemt de kamerplant uit zijn pot en verwijderd zoveel mogelijk aarde van de kluit.
Haal voorzichtig de wortels wat los zodat je ook de aarde die tussen de wortels zit zoveel mogelijk kan verwijderen.
Vervolgens spoel je de wortels schoon, let erop dat je hiervoor niet te koud water gebruikt. Zijn de wortels goed schoon? Dan is het tijd om de nieuwe pot te vullen met een laagje Seramis. Daarna plaats je de plant met de schone wortels op het laagje en vul de pot verder aan met Seramis. Als de pot helemaal gevuld is, schudden wij de pot de pot nog een beetje zodat alle hoekjes en gaatjes goed gevuld zijn, soms kan het zijn dat je dan nog een klein beetje moet bij vullen.

Nu alleen nog een scheut water erbij and of you go!

 

Tip van ons: zoek naar een goede balans in watergift van jou kamerplant. De hoeveelheid benodigd water verschilt per plant en natuurlijk per seizoen.

Een te diepe laag water kan leiden tot wortelrot, zeker als de wortels van je plant te lang in (zuurstofarm) water staan. Daarbij kan lang stilstaand water zorgen voor onaangename geurtjes en beestjes.

 

Onze “wist-je-datjes” hebben we natuurlijk weer voor het laatst bewaard.
Wist je bijvoorbeeld dat:
- de meest voorkomende 'doodsoorzaak' van je kamerplant te veel aan water geven is?
- Seramis een zuivere klei is, zonder extra toevoegingen
- er speciale planten voeding is voor planten op hydrocultuur? (Een goeie om op te letten wanneer je je plant volledig op Seramis hebt overgezet)
- Seramis een langere levensduur heeft dan potgrond? Seramis verstikt en verzuurt niet, wat met potgrond wel het geval kan zijn.