Hi,

Leuk dat je onze blog hebt ontvangen. De vorige keer vertelden we over de Anthurium. Deze keer nemen we jullie graag mee in de ‘wereld’ van het stekken!

 

Een aantal jaar geleden zijn wij zelf gaan experimenten met het stekken van onze plantjes. Ingewikkeld? Nee hoor! Bijna alle kamerplanten zijn geschikt om te stekken. Bij de ene heb je misschien iets meer geduld nodig dan bij de andere. Naast wat geduld hoef je waarschijnlijk niets extra’s aan te schaffen om nu al aan de slag te kunnen. Want met een (schone) schaar of mesje, glaasjes, water en/of een potje met potgrond kan je vandaag al beginnen!

 

Tip van ons: Bewaar plastic bakjes en glazen potjes. Deze potjes vormen ondersteboven handige stolpjes, maar zijn ook handig voor stekken op water.

 

Zoveel verschillende planten, zoveel verschillende manieren om te vermeerderen.

Laten we beginnen met vertellen dat onze ervaringen geen garantie zijn voor succes. Maar door uit te proberen en te ontdekken waarom het wel of niet slaagt, leer je de plant beter kennen en krijg je de verschillende manieren steeds beter in de wel bekende ‘groene’ vingers.

 

Tip van ons: Begin je net met stekken? Dan is het stekken op water in glaasjes of potjes erg leuk, want je kunt de groei van de wortels goed zien.

 

Voordat we inzoomen op een paar manieren van vermeerderen die wij hebben uitgeprobeerd, zijn er wat tips die zullen helpen om de kans van slagen te vergroten. Zo kun je het beste beginnen met stekken in het voorjaar. De temperatuur is dan ideaal en er is voldoende daglicht, deze omstandigheden zijn gunstig voor jouw planten en stekjes om bij te herstellen en te groeien. Daarbij is ook de conditie van de plant die je wilt stekken van invloed op de kans van slagen. Zorg er bij het stekken voor dat het medium altijd lichtvochtig is. Stekje op water staan en wil je het stekje gaan oppotten? Houdt dan minimaal 5 tot 10 cm aan voor de lengte van de wortels voordat je gaat oppotten. De lengte van de worteltjes is natuurlijk ook beetje afhankelijk van de grootte van je stek, bedenk dat de plant met zijn wortels voldoende water en voedingstoffen moet kunnen opnemen om te groeien.

 

Er zijn planten die zelf al stekjes maken, de bekendste zijn de pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides) en de bananenplant (Musa). Deze planten groeien vanuit de stam van de ‘moederplant’ onder de aarde nieuwe scheuten die naast de moederplant boven de grond uit komen. Een kwestie van het stekje afsnijden en oppotten maar! Let er wel goed op dat er genoeg wortel zit aan het stekje dat je gaat afsnijden.

 

Daarnaast is het stekken op water een ware rage onder beginnende plantenliefhebbers! Dit kan je doen door een deel van de plant, zoals een blad, of steeltje met node (oogstek) of kopstek af te snijden en deze in een glaasje water te zetten. Het is goed om te weten dat dit met veel bekende kamerplanten kan, maar lang niet met allemaal. Plantjes zoals Peperomia’s en Begonia’s kun je makkelijk bladstekken. Van een Sanseveria kan je ook een bladstek maken. Het bladstekken van een Sanseveria vraagt wel veel van je geduld, heel veel.

Hangplanten zoals Scindapsus, String of Hearts of Philodendron Micans kun je ook goed stekken op water. Zorg er bij deze plantjes voor dat er aan je stekje een node zit. Dit is de plek op de steel waar de blaadjes (en luchtwortels) groeien. De perfecte basis voor de start van een nieuw plantje!

 

Tip van ons: creëer een klein minikasje om het klimaat voor je stekje zo optimaal mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een ziplock-zakje of een glazen potje ondersteboven over je stekje te zetten.

 

Naast stekken op water, zijn er ook stekjes die je direct in de potgrond kunt steken. Het blad van een Peperiomia “Watermelon” bijvoorbeeld. Het blad van deze Peperiomia kun je door de helft of zelfs in meerdere partjes snijden, beetje stekpoeder* erop en dan zo in de potgrond! Ook hier geldt, heb wat geduld ;)

 

Het Chinese lantaarnplantje kan ook heel makkelijk gestekt worden in potgrond. Wij hebben twee manieren geprobeerd. Bij de eerste manier knip je een uiteinde van een streng af, verwijder de bovenste blaadjes en steek het lege deel van het steeltje in de aarde. Bij de andere manier knip je ook een streng af, maar laat je de blaadjes juist zitten en knip je de streng in ‘vlindertjes’. Dit doe je door alleen het stukje streng over te houden waar twee blaadjes tegenover elkaar zitten, ze lijken dan net op vlinders. Na het knippen leg je de vlindertjes op de aarde.

 

Zaaien van zaadjes of planten van knolletjes (van bijvoorbeeld Alocasia’s, Caladiums of de Oxalis) kan natuurlijk ook in potgrond. Zelf gebruiken wij vaker Spaghnum mos (ook wel veenmos) dan potgrond om in te stekken. Het is lekker luchtig, houdt langer het water vast en is herbruikbaar.

Spaghnum mos wordt ook veel gebruikt bij air-layering, iets wat wij wilden uitproberen!

Bij planten zoals Philodendrons en Monstera’s kun je deze manier goed toepassen. Door met lichtvochtige Spaghnum laagjes rondom een node met luchtwortels te maken en dit te fixeren met huishoudfolie creëer je een goede kweekomgeving waardoor de luchtwortels zullen groeien. Het voordeel van deze manier van vermeerderen is dat de stek enkel energie hoeft te steken in het maken van de wortels, want water, voeding en licht zorgt de moederplant nog voor. Na een tijdje, zal je tussen je air-layers worteltjes zien verschijnen. Als deze lang genoeg zijn, snijdt je de stek af en kan deze opgepot worden!

 

Happy stekking!

 

 

De “wist-je-datjes” hebben we weer voor het laatst bewaard. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Het ruilen van stekjes helemaal in is? Op social media platforums zijn er veel leuke groepen te vinden. Ruil hier jouw stekjes met anderen en breidt je plantencollectie uit.
  • Er naast potgrond voor kamerplanten, ook zaai- en stekgrond* is? Deze grond bevordert de wortelontwikkeling van je stek.
  • Het gebruik van stekpoeder de wortelontwikkeling stimuleert? Het helpt er ook voor zorgen dat bacteriën minder kans krijgen.

 

 

*(Zaai- en stekgrond en stekpoeder zijn natuurlijk verkrijgbaar bij een Coppelmans bij jou in de buurt)