Spareribs

De lekkerste spareribs krijg je met de 3-2-1 methode. Dat wil zeggen dat je de spareribs 3 uur rookt, vervolgens 2 uur in aluminiumfolie gaart -stoomt en tenslotte 1 uur aflakt.
De 3-2-1 methode zegt meer iets over verdeling in tijd dan over de precieze uren, dit hangt van je smaak en de dikte van de ribben. Wij gaan uit van extra dik bevleesde ribben, hiermee kun je de 3-2-1 verdeling aanhouden. Bij minder dik bevleesd kun je beter denken aan 2-2-1.

Benodigdheden:
BBQ indirecte opstelling
BBQ Tang
aluminium folie (dikke folie)
Kwastje om af te lakken.
mes of schroevendraaier.
druippan of braadslee.
Rookhout (chinks of snippers)

Ingrediënten:
Spareribs dikbevleesd
Rub
BBQ saus
Honing
Suiker
Boter
Appelsap


Verwijder het vlies.
Verwijder het vlies van de spareribs door de punt van een mesje of schroevendraaier tussen het vlees en het vlies te steken. Haal het vlies los en trek het van de sparerib. Herhaal met de rest van de spareribs.
 

Rub aanbrengen.
Breng de ribs op smaak door ze in te smeren met mosterd en daarna te bestrooien met je favoriete rub, dit kan met een al purpose rub van de meeste merken of je maakt deze zelf naar smaak.

Op de BBQ: fase 1 Maak je BBQ klaar voor gebruik, breng op temperatuur. Ondertussen kan het vlees uit de koelkast en op kamer temperatuur komen. Breng de BBQ, indirect opgebouwd, naar een temperatuur tussen de 110 en 120 °C. Vul een druippan/braadslee voor ongeveer een derde met appelsap of bier, afhankelijk van de grootte van je druippan. Gedurende de eerste fase moet er altijd vocht in blijven staan.
Voeg de kersenhout rookchunks op de gloeiende houtskool. Plaats het hitteschild terug, zet de druippan met de appelsap erop en leg het rvs-rooster op de BBQ .Plaats de ribben op het rooster en laat de spareribs 3 uur roken. Heb je meerdere strengen met ribben gebruik dan een rib rack. Zorg ervoor dat de temperatuur van je bbq tussen de 110 en 120 °C blijft.

Inpakken van spareribs: fase 2 Haal het spareribsrek met de spareribs van de BBQ. Leg elke sparerib op een vel aluminiumfolie en besprenkel met suiker klontjes boter en honing, wil je echt dan het vlees van het bot valt doe er nog een scheutje appelsap bij. Vouw de folie goed dicht en leg ze op het rooster. Stoom de spareribs nu ca. 2 uur zodat ze botermals worden.

Aflakken van de spareribs: fase 3 Haal de spareribs van de BBQ en verwijder de folie LET OP is heet en er kan stoom uit de pakketjes komen. Plaats de spareribs weer op het rooster, bestrijk ze met de barbecuesaus met behulp van een siliconen kwast of mop en leg ze op het rooster. Lak een paar keer af tot er een mooie laklaag ontstaat.

Haal de spareribs van de BBQ, serveer met wat aardappel en koolsla of geniet van de ribs als heerlijke snack bij de borrel,

Smakelijk!